Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken De Stadswerf

Architectuur
toon vergroting De Stadswerf
toon vergroting De Stadswerf
toon vergroting De Stadswerf

De Stadswerf bevindt zich op het punt waar het Van Starkenborghkanaal en het Oosterhamrikkanaal samenkomen. De locatie wordt gekarakteriseerd door een mix van woningbouw en bedrijvigheid. In 2000 won Casanova+Hernandez Architecten de internationale prijsvraag Europan 6 voor hun ontwerp voor de revitalisering van dit gebied. Het werd een nieuwe, stedelijke typologie gebaseerd op een mix van woningen, bedrijfsgebouwen, kantoren en ruimtes voor startende ondernemingen.

Lichte, transparante, 'drijvende' bouwelementen zijn langs het kanaal geplaatst. Binnen deze bouwvolumes liggen ruime woningen die uit vier verdiepingen met voor- en achtertuin bestaan. De bedrijfsruimtes voor startende ondernemers bevinden zich aan beide zijden van een binnenstraat. Nieuwe openbare ruimtes, pleinen en bruggen verbinden de verschillende gebieden met elkaar.

Iedere woning is voorzien van een gebeeldhouwde vorm, en herbergt een keuken, badkamer en bergruimtes. Een 'wintertuin' doet tevens dienst als geluidsscherm en temperatuurregelaar. Rondom deze vorm bevinden zich kamers en suite met uitzicht op het kanaal en het omringende landschap. Een grote variatie aan woningtypologieën is in het plan opgenomen: herenhuizen, twee verschillende typen rijtjeshuizen, ‘super casco’-woningen, een half-vrijstaand huizenblok voor combinaties van wonen & werken en appartementen.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer