Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Dubbele villa's Oranjesingel

Architectuur
toon vergroting Dubbele villa's Oranjesingel
toon vergroting Dubbele villa's Oranjesingel
toon vergroting Dubbele villa's Oranjesingel

Aan de rand van het Noorderplantsoen zijn in 1926 twee robuuste dubbele villa’s gebouwd naar een ontwerp van architect M.B. Bruins. De villa’s zijn bewust in de noordelijke stadswijk gepland om de vestiging van de hogere inkomensklassen daar te bevorderen.

De villa’s van Bruins zijn symmetrisch van opbouw en worden gekenmerkt door bijzonder levendig en bijna impressionistisch metselwerk in een donkerbruine steen. De toegang in de zijgevels wordt benadrukt door een expressief verticaal betonnen gevel met lange vensterstroken. Markant is de toepassing van twee totaal verschillende daken. Terwijl de villa’s aan de voorzijde een plat dak hebben, worden ze aan de achterzijde gekenmerkt door een ouderwets schilddak. Vanuit de tweede verdieping is er aan de voorkant toegang tot het dakterras. Het geprononceerde gevelvlak met metselwerk in sierverband hangt als een soort ‘frons’ boven de ramen van de eerste verdieping.

De scheiding tussen de woningen wordt benadrukt door een smalle vooruitspringende gemetselde strook. Deze rust als het ware op een betonnen plaat, met daaronder nog een vijftal betonnen sierstroken.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer