Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Claus en Kaan Architecten

Seniorenflat Hoogheem

Henri Dunantlaan 700-810

afdrukken Stoker en Brander

Architectuur
toon vergroting Stoker en Brander
toon vergroting Stoker en Brander
toon vergroting Stoker en Brander

Naast het multifunctionele voetbalstadion Euroborg, onderdeel van Wiel Arets’ Masterplan Europapark, werd in 2007 gestart met de bouw van twee identieke witte torens van 75 meter hoog, Stoker en Brander.
Beide torens bieden plaats aan 90 appartementen, die per verdieping in grootte verschillen. De torens, ontworpen door Claus en Kaan Architecten, hebben een stoere uitstraling en sluiten in schaal en positie aan op het Euroborg stadion.

Het skelet van de gebouwen is opgetrokken volgens de tunnelgietbouw methode, waarbij in één keer en ter plaatse beton gestort wordt. De gevels zijn afgewerkt met witte prefab betonnen ‘sandwichelementen’ en hebben aluminium kozijnen. De buitenruimten zijn uit het volume gesneden en geheel met hout bekleed. Een gemeenschappelijk botenhuis, een ondergrondse parkeergarage en een collectief dakterras zijn onderdeel van het programma voor de bewoners.

De namen Stoker en Brander zijn een verwijzing naar de Hunzecentrale, de voormalige elektriciteitscentrale die in de nabijheid van deze plek was gevestigd. De vijf schoorsteenpijpen van de centrale vormden jarenlang een beeldbepalend onderdeel van de stad; ze torenden metershoog boven de stad uit en waren zo’n veertig meter hoger dan de woontorens nu zijn.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer