Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Woonhuis Zwaga en van der Wal

Architectuur
toon vergroting Woonhuis Zwaga en van der Wal
toon vergroting Woonhuis Zwaga en van der Wal
toon vergroting Woonhuis Zwaga en van der Wal

Het stedenbouwkundig plan in de Linie schrijft woningen voor van twee of drie lagen met een plat dak. Door de plaatsing aan de straat en de afwisseling met de tuin naast het huis ontstaat een lamellen-achtige structuur.

Dit huis is ontworpen als een compacte, gestucte doos. De ramen zijn soms vlak en soms verdiept gedetailleerd en verschillend van afmeting om privacy te bieden waar die gewenst is en licht en zicht toe te laten waar mogelijk. Doordat de ramen allemaal vierkant zijn, ontstaat een rustig beeld. In de dubbelhoge keuken is een groot raam geplaatst op de plek waar anders de verdiepingsvloer had gezeten. Dit verrassende element maakt het huis van buitenaf bewust moeilijk leesbaar.

Elke ruimte in het huis heeft zijn eigen materiaal, kleur en afmeting, waardoor een grote diversiteit ontstaat. Door in de binnenwanden dezelfde vierkante gaten te maken als in de buitengevels, ontstaan zichtlijnen die door het hele huis lopen en de verschillende sferen met elkaar verbinden.

Doordat de woningen in de Linie dicht op elkaar staan en de tuin daardoor weinig zon krijgt, is op de tweede bouwlaag een dakterras aangelegd. Een houten dakopbouw vormt een geheel met het houten terras en de getimmerde meubels en plantenbakken, waardoor een soort scheepsdek boven op het huis ontstaat.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer