Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Marqant

Architectuur
toon vergroting Marqant
toon vergroting Marqant
toon vergroting Marqant

De Marqant is onderdeel van de wijkvernieuwing in Paddepoel Zuid. De nieuwe bebouwing langs de Voermanstraat, die maximaal 4 bouwlagen telt, vormt de opmaat richting het einde van deze straat waar De Marqant als stedelijk herkenningspunt de zuidelijke grens van de wijk markeert.

De woontoren telt 56 appartementen waaronder 6 penthouses, verdeeld over 15 bouwlagen. Tevens zijn haaks op deze toren in noordwestelijke richting 8 geschakelde herenhuizen ontworpen, met woonkamers gesitueerd op de eerste verdieping en een bijbehorend, royaal uitzicht. In verschijningsvorm en tweeledige kleurstelling vormen de woningen een overgang naar de toren.

De gevels van de toren zijn uitgevoerd in twee kleuren baksteen, waarbij het donkere vlak naar boven toe telkens ‘getrapt’ smaller wordt en het gebouw zo een slank aanzicht verleent. Centraal in het donkere vlak aan de entreezijde zijn de trappenhuizen gesitueerd, die samen een transparant verticaal element vormen. Op de noordwestelijke hoek ligt, verdiept achter kolommen, de dubbelhoge entreehal, die op ingetogen wijze de symmetrie van het gevelvlak doorbreekt.

Alle woningen beschikken over vrij uitzicht over de stad en over het Rietdiep, van oudsher een belangrijke vaarroute van en naar de stad. Elke woning heeft daarnaast een parkeerplaats op eigen terrein of op het maaiveld, waardoor er rust ontstaat op straat. Hiermee is ruimte gecreëerd voor een prettige overgang van groen naar bebouwing, kunnen de bestaande verkeersroutes zoals fiets- en voetpaden blijven bestaan en worden de toegevoegde plekken, zoals de kleine haven, goed bereikbaar.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer