Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Klein, F.

Bedrijfspand Oosterhamrikkade

Oosterhamrikkade z.z. 5-7-9

Heeredwingerflat

Ubbo Emmiussingel 4-36

afdrukken Wielewaalcomplex

Architectuur
toon vergroting Wielewaalcomplex
toon vergroting Wielewaalcomplex

De Wielewaalflat is het eerste complex waarbij gebouwen met verschillende functies in één geheel zijn ontworpen en samengebracht. Zo is een hoogbouwflat en een rij appartementen gecombineerd met een kantoorgebouw en een aanééngesloten winkelrij.

Het flatgebouw bevat 77 drie-kamerwoningen en het kleinere woongebouw 12 twee-kamerwoningen. Gezamenlijk met een laagbouw complex bestaande uit 7 winkels, 13 autoboxen en een drielaags kantoorgebouw zijn de gebouwen rond een open binnenplaats geschakeerd. De hoogbouwflat staat markant langs het water en vormt zo een oriëntatiepunt voor deze entree van de wijk.

Ook is het een vroeg voorbeeld van flatbouw in de stad. Hoogbouw was tot 1948 volgens een gemeentelijke bouwverordening verboden. Etagebouw met meer dan vijf bouwlagen, waarbij liften noodzakelijk werden, waren in de jaren vijftig van de vorige eeuw een nieuw fenomeen. De flat geldt als een fraai voorbeeld van architectuur uit deze periode. Een opvallend kenmerk van deze bouwstijl is dat versieringen op abstracte wijze in de gevels zijn verwerkt.

Bijzonder is ook de gevel van de flat aan de zijde van het water; hier is het metselwerk op plastische wijze geperforeerd, hetgeen een mooi beeld geeft.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer