Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken De Rokade

Architectuur
toon vergroting De Rokade
toon vergroting De Rokade

In de wijk Corpus den Hoorn in Groningen werd eind 2007 het tweede project opgeleverd van De Intense Stad, de manifestatie die zich richtte op meervoudig ruimtegebruik en het stapelen van functies. Het in Amsterdam gevestigde bureau Arons en Gelauff architecten ontwierp De Rokade: een lichte en slank ogende toren met 72 woningen en twee penthouses. De Rokade markeert de kruising van de Laan Corpus den Hoorn met de Sportlaan en is gelegen naast het verpleeg- en verzorgingstehuis Maartenshof. Het gebouw is niet als uitbreiding van Maartenshof ontworpen, maar is er door middel van een gang wel mee verbonden. De voor ‘jonge ouderen’ bestemde koopappartementen kunnen zo, wanneer nodig, van zorg worden voorzien, zonder dat het gebouw zijn status als onafhankelijke woontoren verliest.

Aangezien er een minimum aantal van vier appartementen per verdieping nodig bleek om de toren rendabel te maken, werd in het ontwerp een vormprincipe gehanteerd dat het beoogde smalle karakter kon waarborgen. Zo heeft de toren een plattegrond in de vorm van een geometrisch perfect Grieks kruis. Hierdoor oogt de toren slanker dan een vierkante toren van vergelijkbare omvang.

Het kruisvormige gebouw heeft 21 verdiepingen, waarvan de onderste drie een sokkel vormen die ongeveer twee keer de footprint van de toren beslaat. In de bovenste twee lagen van de sokkel is het parkeren opgelost en zijn bergingen opgenomen. De begane grond is voorzien van vrij indeelbare bedrijfs- en kantoorruimtes. In tegenstelling tot het parkeergedeelte is de begane grond transparant van karakter en legt deze een visuele relatie tussen de Laan Corpus den Hoorn en het achter het gebouw gelegen groengebied van Maartenshof.

De westzijde van de sokkel bestaat op de eerste en tweede verdieping uit twee woningen; op de twee penthouses van de bovenste verdieping na hebben de overige lagen per verdieping vier appartementen. De appartementen zijn in een L-vorm rond de binnenhoeken van de toren georganiseerd. Van deze haakse binnenhoeken is steeds één zijde van een balkon of wintertuin voorzien. De penthouses hebben als extra buitenruimte een patio.

Dankzij de draagstructuur en de organisatie van de installaties hebben alle woningen een duurzame kwaliteit; ze zijn op drie verschillende manieren in te delen en geven zo bewoners de mogelijkheid om hun eigen woning (plattegrond) te bepalen. Door de slimme organisatie en indeling combineren de woningen een introverte kwaliteit met een uitzicht in twee richtingen. Deze combinatie wordt mede bepaald door de materialisering van het gebouw.

De woningen richten zich op de binnenhoeken van de kruisvormige toren, waarvan de gevels van glas zijn. De kopse kanten daarentegen zijn gemetseld in een speciaal voor De Rokade ontwik- kelde witte baksteen. Deze is verlijmd en voorzien van een ‘engobe’- laag, zodat onderhoud aan de gevels tot een minimum wordt beperkt.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer