Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Flex wonen

Architectuur
toon vergroting Flex wonen
toon vergroting Flex wonen
toon vergroting Flex wonen

Onder de naam Flex-wonen ontwierp MASSA Bureau voor Architectuur een serie eengezinswoningen, waarbij de koper veel vrijheid kreeg bij de indeling van de eigen woning. De 101 woningen worden in twee fases gebouwd. De eerste fase van 53 woningen is in 2007 opgeleverd. De tweede fase volgt naar verwachting in 2011.

Aan de inmiddels opgeleverde eerste fase is de individuele vrijheid duidelijk af te lezen. Waar de voorgevel strak in het gelid staat en een klassieke en robuuste uitstraling heeft, is aan de achterzijde van de woningen juist een bijzondere, speelse mix van persoonlijke voorkeuren te zien.

Een voorwaarde was dat de individuele vrijheid zich op een goede manier moest verhouden tot de bestaande stedenbouwkundige context. Vandaar dat voor de woningen een aantal architectonische richtlijnen op papier werd gezet, en dat het totaal in een zorgvuldig ontworpen stedenbouwkundig plan werd neergelegd.

Het ensemble bestaat uit acht rijen woningen, waarvan de middelste verbonden worden door een parkachtige groene ruimte, die de eerste fase visueel met de tweede fase verbindt. De woningen aan de koppen zijn iets dieper, waardoor de achterterreinen een meer besloten karakter krijgen.

De bouwsteen van de stedenbouw, de individuele woning, bestaat in drie varianten op eenzelfde stramienbreedte. Een rijwoning (type rij), een twee- onder-een-kapper (type zij) en een vrijstaande woning (type vrij). Daarmee is een helder, bijna rigide stedenbouwkundig plan gemaakt waar de typologische flexibiliteit vooraf is ingebakken.

Binnen dit scala is de architect op zoek gegaan naar de optimale balans tussen orde en vrijheid. De vrijheid moet fundamenteel zijn, én passen binnen het kwaliteitskader van de buurt. Deze vrijheid is gevonden in de typekeuze en de woningdiepte. De regie wordt gevoerd door een maximale bouwhoogte van drie lagen en een voorgeschreven bakstenen voorgevel.

In flexibiliteit, nu en later, is voorzien aan de tuinzijde van de woningen. Het idee achter het project was dat de kopers zelf – binnen het kader van een aantal richtlijnen – de indeling van de woning geheel konden bepalen. Nadat bleek dat na aanvankelijk grote interesse er een te kleine groep overbleef voor het geregisseerde particulier opdrachtgeverschap, is het Flex-wonen concept geïntroduceerd: per woonlaag werd een serie plattegronden met verschillende dieptes en indelingen aangeboden met een bijbehorende prijs en gevelindeling.

Kopers konden nu bij de makelaar aan tafel zélf hun woning samenstellen. Dit geeft wel de sensatie van particulier opdrachtgeverschap, maar dan met de zekerheid van een helder en vlot proces. Dit bleek een groot succes. Met Flex-wonen wilde Nijestee nieuwe bewoners aan de wijk Corpus den Hoorn binden. Dat is zeker gelukt. De reeds gerealiseerde woningen van de eerste fase laten zien dat kopersvrijheid heel goed samengaat met een gevarieerde en tegelijk goed afgestemde architectuur.

In materiaal en ritmiek zijn de woningen onderdeel van hetzelfde geheel. Flex-wonen is daarmee, fysiek en sociaal, een prachtig voorbeeld van wat wijkvernieuwing moet zijn: een frisse, toekomstbestendige aanvulling met oog voor de bestaande context in een hoog- waardige, duurzame buurt waar trotse bewoners zelf invloed hebben op de indeling van hun huis.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer