Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Gebouwenensemble ‘Stockholm’ en ‘Oslo’

Architectuur
toon vergroting Gebouwenensemble ‘Stockholm’ en ‘Oslo’

Het voormalige terrein van de bestrijdingsmiddelenfabriek Aagrunol werd eind jaren negentig gesaneerd. Op deze locatie werd de wijk De Meeuwen gebouwd en het deel van het terrein langs de Europaweg werd bestemd voor kantoorgebouwen. De Europaweg is een belangrijke toegangsweg naar het centrum van de stad en vormt een markante bebouwingzone.

De architect van het gebouwenensemble heeft rekening gehouden met het reeds aanwezige nieuwbouw van de Rabobank, en koos voor hellende daken. De kantoorgebouwen zijn in ensemble rond een binnenplein gesitueerd. Het kleinere gebouw, Oslo, bestaat uit zeven bouwlagen en het grotere, Stockholm, bestaat uit maximaal negen bouwlagen.

Beide gebouwen zijn op een half verdiepte parkeerkelder gezet die het gehele perceel beslaat. Bovenop deze kelder is nog een extra parkeerdek geplaatst. De gebouwen hebben elk een eigen vorm en zijn verschillend in grootte, maar hebben door een eenduidig materiaalgebruik toch een samenhang.

Aan de straatzijden hebben de gebouwen roodbruin gemetselde gevels die zijn opengewerkt door een regelmatig patroon van vierkante aluminium ramen, deels gelegen in enigszins verdiepte gevelvlakken van rood cederhout. De gevels rond het binnenterrein zijn betegeld met wit natuursteen en hebben verticale raampartijen die over de hele verdieping lopen. De installaties zijn opgenomen in de topverdiepingen.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer