Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Knuttel, G.

Woningen Johan Willem Frisostraat

Johan Willem Frisostraat 2-52

Andere objecten van Wissen, A.L. van

Woningen Johan Willem Frisostraat

Johan Willem Frisostraat 2-52

afdrukken Woningen Graaf Adolfstraat

Architectuur
toon vergroting Woningen Graaf Adolfstraat
toon vergroting Woningen Graaf Adolfstraat
toon vergroting Woningen Graaf Adolfstraat

Het bestuur van de in 1914 opgerichte ‘Maatschappij tot verbetering van woningtoestanden’ in Groningen wilde rond 1918 een groot complex gebouwen oprichten dat geschikt zou zijn voor bewoning door de wat beter betaalde arbeidersgezinnen. Deze woningen zijn op grote schaal gerealiseerd aan onder andere de Graaf Adolfstraat.

Deze straat maakte onderdeel uit van een groter plan dat werd ontworpen door de architecten A.L. van Wissen en G. Knuttel. Hierbij hoorden ook de woningen aan de Johan Willem Frisostraat, delen van de Amalia van Solmsstraat, de Koninginnelaan en de Prinsesseweg. In totaal werden er 408 woningen en 5 winkels gebouwd. De woningen aan de Graaf Adolfstraat bestaan uit diverse woontypen met verschillende soorten beneden- en bovenwoningen. Tevens hebben Van Wissen en Knuttel variatie aangebracht in de architectonische vormgeving. Schilddaken worden afgewisseld met zadeldaken, entrees worden geaccentueerd door rondbogen of juist door trapeziumvormige bogen en de vlakke gevels worden afwisselend versierd met decoratief metselwerk.

De meeste woningen hebben voortuintjes die allemaal worden omringd door lage hagen. Aan het einde van de straat, op nummer 73, werd in 1932 een openbare kleuterschool gebouwd, die hoorde bij de openbare lagere school aan het Albertine Agnesplein. De school is ontworpen door de vermaarde gemeentearchitect S.J. Bouma in de stijl van de Amsterdamse school en hoort sinds de jaren '70 van de twintigste eeuw bij de Nassauschool.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer