Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Wissen, H.J.

Rijwoningen Goeman Borgesiuslaan

Goeman Borgesiuslaan 33 t/m 43

afdrukken Portiekwoningen Hora Siccamasingel

Architectuur
toon vergroting Portiekwoningen Hora Siccamasingel
toon vergroting Portiekwoningen Hora Siccamasingel

Op 2 augustus 1955 deed de firma W. van Deel & Zn. een bouwaanvraag voor de bouw van achttien woningen met schuurtjes op de hoek van de Van Iddekingeweg en de Hora Siccamasingel. Architect H.J. van Wissen kreeg de opdracht het complex te ontwerpen.

Twee jaar later, na enig gesteggel met de bouwinspecteur van de gemeente Groningen, werd het gebouw daadwerkelijk opgeleverd.
Het complex, dat bestaat uit zes beneden- en twaalf bovenwoningen, is typerend voor de naoorlogse bouwperiode. De combinatie van baksteen met beton en de sobere vormentaal typeren de architectuur uit die tijd. Moderne bouwtechnieken en materialen werden gecombineerd met traditionele materialen zoals baksteen.

Het gebouw heeft, door het materiaalgebruik (de plaatsing en grootte van ramen en de indeling van de drie verschillende voorgevels) een mooi ritme. Ook de achtergevel is zeer zorgvuldig vormgegeven. Deze gevel is, net als die aan de Van Iddekingeweg, symmetrisch opgezet. De galerijen versterken dit symmetrische beeld.
Ook de manier waarop het gebouw zich richt op de verschillende straten en de wijze waarop het de hoek omgaat zijn erg fraai.
Elke gevel is anders, terwijl het gebouw toch een zeer sterk en samenhangend beeld geeft.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer