Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Het jongetje dat zich als reus voordoet

  • Door: Natalja Oosterbaan
  • In: Straatmagazine De Riepe
  • Plaats en datum van uitgave: Groningen, september 2019

Wie het enorme ziekenhuiscomplex van het UMCG in het centrum van Groningen bezoekt, kan bij een opmerkelijke nieuwe afdeling een eveneens nieuw kunstwerk zien staan. Bezoekers van het in 2018 geopende 'protonentherapiecentrum', het eerste in ons land, worden voor de ingang welkom geheten door de 4-jarige Aden. Hij is Rotterdams, maar staat desalniettemin dag en nacht op wacht om de jonge patiëntjes die hier veelal komen een hart onder de riem te steken. Je kunt Aden niet missen, want hij weegt 15.000 kilo en heeft een lengte van vier meter. Aden is een 3D print en opgebouwd uit 450 gestapelde glasplaten. Zijn turquoise kleur komt extra goed tot zijn recht wanneer de zon Aden bestraalt en door hem heen schijnt, of wanneer hij 's avonds kunstmatig verlicht wordt. Aden is voortgekomen uit een scan, uit licht en uit laagjes, terwijl de vooral jonge kankerpatiënten die hier in het protonentherapiecentrum met de nieuwste technieken bestraald worden ook te maken krijgen met scans, belichting, bestraling en laagjesbeelden.

Protonentherapie is een nieuwe manier om kankercellen te bestralen. Er moeten nog steeds eerst CT or MRI-scans gemaakt worden om de precieze locatie van de tumor(en) te bepalen. Maar dan kunnen protonen, kleine positief geladen deeltjes die veel energie bevatten, heel precies op een tumor gericht worden om deze te vernietigen. Wanneer ze het lichaam ingeschoten worden geven protonen (anders dan röntgenstraling) hun vernietigende energie pas af wanneer ze bij de tumor aankomen. Ze exploderen op het juiste moment. Omringend gezond weefsel krijgt daardoor tot wel 60 procent minder straling te verduren, wat minder bijwerkingen oplevert; iets wat zeker voor zich nog ontwikkelende kinderen belangrijk is. Ook kan hierdoor de stralingsdosis voor de tumor verhoogd worden. Het ziekenhuis heeft dan ook zijn eigen gigantische deeltjesversneller en het nieuwe gebouw zelf, een bakbeest van zo'n 1300 kuub beton, heeft zulke dikke muren dat het garandeert dat de straling in het gebouw en de behandelkamers blijft, en niet de Groningse binnenstad invliegt.

Een heel belangrijk medisch centrum dus, met een heel toepasselijk kunstwerk voor de deur. Kunstenaar Herman Lamers maakte dit werk in 2018, als onderdeel van een grotere serie glasfiguren. De Bussumer en oud Academie Minerva student gaf het beeld de korte titel 'Aden' mee. Er is ook een langere titel: 'Het jongetje dat zich als reus voordoetʼ. Het kunstwerk doet met de juiste lichtomstandigheden aan een hypermodern hologram denken, en het symboliseert voor Lamers 'de mens die bergen verzet in technische en medische ontwikkelingen'. De kunstenaar hoopt dat het kunstwerk patiënten, bezoekers en anderen die het passeren troost biedt en dat zij zich gesterkt voelen door het “reuzenkind”. Doordat Aden uit al die fragiele plaatjes glas is opgebouwd is hij zowel kwetsbaar als kostbaar, net als de kleine patiëntjes die hier dagelijks naar binnen lopen.

Lees meer

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer