Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Indië Monument

  • In: Titelbord bij Indië Monument
  • Plaats en datum van uitgave: Groningen, 2016

Vanaf 1999 maakten twee inwoners van Groningen, onder wie één oud-militair, plannen voor een provinciaal Indië Monument in de gemeente Groningen. Een monument ter nagedachtenis aan de 136 militairen uit Groningen die in 1945-1962 omkwamen in het voormalig Nederlands Indië en Nieuw-Guinea. Want er was behoefte aan een plek in Groningen om bij deze gevallen militairen stil te staan.

De initiatiefnemers richtten stichting Indië Monument Groningen op. Zij werden gesteund door de plaatselijke afdelingen van de veteranen-verenigingen, de gemeente Groningen en provincie Groningen. De stichting koos in overleg met alle betrokkenen voor deze plek op begraafplaats Selwerderhof. het monument is ontworpen door de kunstenaars Anne Hilderink en Peter de Kan.

Op de plek van het monument is het pad verdiept zodat het een beetje afloopt. Na het midden gaat het pad geleidelijk weer omhoog. het pad is aan één kant afgezet met een betonnen band met een hardhouten zitting. Aan de andere kant van het pad is een stenen band geplaatst. Daarop staan de namen van de gevallen militairen in volgorde van sterfdatum.

Vlakbij de grote boom, ongeveer in het midden van het monument, is een kelder. Hierin staat een urn met de 136 namen van de uit Groningen afkomstige militairen die in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea zijn gevallen. Op de dekplaat staat: "Zij keerden niet terug". het gedicht "Psalm" van Rutger Kopland maakt deel uit van het monument. het brengt het gemis van de dierbaren onder woorden.

In 2002 is het monument onthuld. Iedere eerste dinsdag van juni is er een herdenking bij het Indië Monument. Tijdens deze herdenking wordt een krans over het water van de vijver naar de overkant gevaren.

Lees meer

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer