Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Mercurius

  • Door: Natalja Oosterbaan
  • In: Straatmagazine De Riepe
  • Plaats en datum van uitgave: Groningen, 2015

In Groningen is op twee plaatsen een beeld te vinden van de Romeinse god Mercurius: bovenop de Korenbeurs aan de Vismarkt, en bovenop het dak van de tuinkoepel; het aan de Hereweg gelegen barokke, ronde wachthuisje langs het spoor.

Mercurius is de Romeinse god van de handel, winst en reizigers, maar ook van overvloed en commercieel succes. Zijn kenmerkende attributen zijn een met slangen omwonden staf en gevleugelde voeten, waarmee hij zich met de snelheid van de wind kan verplaatsen. Ook draagt hij soms een gevleugelde helm en een geldbuidel. Zijn naam verwijst naar het metaal kwik, dat ook bij kamertemperatuur vloeibaar blijft. Het staat symbool voor de levendigheid, vlugheid en trucs van Mercurius zelf. In de mythologie was hij al van jongs af aan een belhamel, die vee stal van de zonnegod Apollo. De Romeinse mythologie omvat vele goden, maar Mercurius werd pas na een tijdje geïntroduceerd, toen Rome door succesvolle (graan)handelsresultaten van de hongerdood was behoed. Op 15 mei vond er een speciaal festival plaats ter ere van Mercurius, waarbij kooplieden zelf, hun schepen en koopwaar gedoopt werden met heilig water, waarop zij zegen vroegen over hun handelsondernemingen, maar ook over de listen en het bedrog die zij hadden hierbij van plan waren te gebruiken.

Het Mercuriusbeeld op de Korenbeurs dateert van 1865 en lijkt als een hoopvolle profetie dienst te doen. Er werd voornamelijk graan verhandeld, wat een zeer lucratieve zaak was in die tijd. Aanvankelijk was het beursgebouw uit hout opgetrokken, maar in 1862 bloeide de handel dusdanig op dat het gebouw werd vervangen voor een stenen versie. In 1865 werd de bouw van de huidige Korenbeurs afgerond door de Groninger stadsbouwmeester J. G. Beusekom. Hij maakte er een toentertijd modern ogend, neoclassicistisch gebouw van met veel glas en een gietijzeren constructie. Hierdoor was de binnenruimte licht genoeg om het graan goed te kunnen keuren door de handelaren. Dit gebeurde tot in de jaren '80 van de vorige eeuw. Aan de voorgevel zijn beelden van Neptunes (refererend aan de zeevaart) en Ceres (landbouw) geplaatst. Mercurus zelf houdt zijn met slangen omwonden, gevleugelde herautstaf vast, heeft een helm met vleugels op het hoofd en een wereldbol aan zijn voeten. Samen symboliseren deze drie figuren de betekenis van de handel, zeevaart en landbouw voor de stad Groningen.

Lees meer

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer