Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Temidden van speklagen en pinakels

  • Door: Herma Hekkema
  • In: In beeld gebracht
  • Plaats en datum van uitgave: Groningen, 1998

Een leerling van Cuypers, de architect J. van Lokhorst, ontwierp een aantal onderkomens voor de Groninger universiteit. Verschillende van deze universiteitsgebouwen werden gedecoreerd door beeldhouwer Emilius Bourgonjon, een beeldhouwer die van 1883 tot 1899 in Amsterdam ook werkzaam was als leraar boetseren en beeldhouwer aan de Quellinusschool.

Hoezeer ook bezield door Cuypers, het blijkt Van Lokhorst en Bourgonjon niet mee te vallen het concept van het 'Gesamtkunstwerk' om te zetten in daden. Toch verraden de universiteitsgebouwen wel degelijk de doorwerking van Cuypers' idee├źn. Bij het voormalige Hygienisch-Pharmacologisch Instituut (1883; nu Biologisch Archeologisch Instituut) aan het Broerplein is Hygieia, de Griekse godin van de gezondheid, met haar attributen opgenomen in een timpaan boven de entree op een zodanige wijze dat de sculptuur daadwerkelijk deel uitmaakt van de architectuur.

In nog sterkere mate is dat het geval bij het neogotisch bouwwerk van het Natuurkundig Laboratorium (1892) aan de Westersingel, waarvoor Bart van Hove beeldhouwwerk vervaardigde. De wijze waarop bijvoorbeeld Athena, de Griekse godin van de wijsheid, als vanzelfsprekend de gevel van het gebouw verlevendigt als onderdeel van een samenstel van speklagen, pinakels en blindbogen, verschilt wezenlijk van die van de Korenbeurs (1865) aan de Vismarkt of het voormalig theehuis (1868-69) aan de Hereweg. Bij deze, in beide gevallen door onbekende kunstenaars vervaardigde, eveneens klassiek geïnspireerde beelden is hooguit sprake van een opstelling in een nis of staat een zinken of gietijzeren gestalte zonder meer op een daklijst. Een wisselwerking tussen sculptuur en architectuur is niet echt aan de orde.

Lees meer

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer