Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Een verzorgde aankleding

  • Door: Herma Hekkema
  • In: In beeld gebracht
  • Plaats en datum van uitgave: Groningen, 1998

De Faun heeft voor vee oudere noorderlingen een magische klank. Daar ging men in vroeger tijden heen. Om een kop koffie te nuttigen, een sorbet of een genever. Om te zien en gezien te worden. De Faun was echter meer dan een café-restaurant. Het pand op de hoek van de Herestraat en het Gedempte Zuiderdiep, naar een ontwerp van de Groninger architect A.R. Wittop Koning, huisvestte ook een fietsenkelder, kantoor- en magazijnruimten en een tweetal woningen. De levensverzekeringsmaatschappij Utrecht, die het initiatief tot de nieuwbouw nam ter vervanging van het filiaalkantoor op dezelfde locatie, besloot tot een surplus aan functies in de verwachting met de verhuur de kosten te drukken.

Zoals Bouma bij zijn uitwerking van het gebouw van Gemeentewerken de aankleding voor eigen rekening nam met uitzondering van de sculptuur, zo deed Wittop Koning dat bij De Faun. De architect ontwierp de meubels, het siersmeedwerk, de lampen, enzovoort. De beelden liet hij over aan Coenraad Willem Brouwer en Willem Valk.

Valks sculptuur sluit geheel en al aan bij de expressionistische baksteen- architectuur van De Faun. De beelden hebben stuk voor stuk als sluit- en hoekstenen een passende plaats gekregen binnen de bouwkundige opzet van het geheel. Ook in programmatische zin is naar een geëigende aanpak gezocht. Zo verwijzen drie faunen die in nonchalante poses over muurvlakken en daklijsten leunen, uitgerust met bierpul of druiventros, naar het café-restaurant, dat voorheen al in een van de afgebroken panden gehuisvest was. De faunen kunnen als symbool voor de vruchtbaarheid eveneens worden gezien als verwijzingen naar levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht. Ook voor het overige is er in de beelden gezocht naar een link met De Utrecht. Een kameleon als symbool van de vergankelijkheid en een hoorn des overvloeds spreken voor zich. Maar wat te denken van de vrouwenfiguren in een hoek, op de daklijst aan de zijde van het Gedempte Zuiderdiep en verwerkt in sluitstenen van bogen? Vermoedelijk stellen ze de personificaties van verschillende deugden voor. Maar welke?

Lees meer

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer