Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

De grote verscheuring van Pierluca

  • Door: Henriette Kindt
  • In: De Agenda (1988-1989) nr. 1
  • Plaats en datum van uitgave: Groningen

Titel en uiterlijk van het grote bronzen beeld op de Grote Markt doen er geen twijfel over bestaan. Van Links naar rechts loopt een forse scheur, het materiaal lijkt opengetrokken. Sterker nog, het beeld is eigenlijk één grote scheur. Pierluca (1926-1968) heeft een hele seire van deze beelden gemaakt: La Grande Hacerazione. De kunstenaar was een geëngageerd mens, want door middel van zijn werk wilde hij de spanningen van zijn tijd weergeven. “Zijn hele kunst is één kreet van ontzetting”; luidde een krantenkop in 1965. 1). In die tijd waren ondermeer de Algerijnse oorlog en Vietnam aan de orde. Pierluca degli Innocenti, zoals zijn volledige naam luidde, was van Italiaanse afkomst, maar woonde sinds 1960 in Frankrijk.

Juist om de spanningen, die nodig waren voor z'n werk, op te zoeken, is hij verhuisd van Florence naar Parijs. In 1968 is hij om het leven gekomen bij een ongeluk. PierIuca heeft zich gespecialiseerd in het lassen van metalen beelden. Met de lasvlam is metaal expressief te bewerken. Het beeld op de Grote Markt is echter van brons. Het is een kopie van een aluminium beeld dat in 1965 op de beeldententoonstelling in de Keukenhof te zien was. Daar is Pierluca's beeld uitgekozen door de studentenvereniging Vindicat Atque Polit. De vereniging vierde haar 150-ste verjaardag in 1965 en gaf de stad daarom een beeld cadeau. Omdat de Grote Markt een van de belangrijkste plekken in de stad is, moest het beeld van een internationaal niveau zijn. Om tot een keuze te komen zijn verschillende tentoonstellingen bezocht. Pierluca was een bekend kunstenaar die ook op internationale tentoonstellingen, als de Biënnale in Venetië en de Documenta te Kassel, exposeerde.

Helaas is het beeld uitgesproken slecht gesitueerd, pal naast een verkeersbord en met een uiterst onrustige achtergrond. Toch is De Grote Verscheuring al eens verplaatst, het stond eerst voor het gebouw Mutua Fides van Vindicat. Het geschenk voor de stad van de studentenvereniging is indertijd onthuld door de burgemeester. Ook tegenwoordig houden studenten zich bezig met hedendaagse beeldende kunst. De laatste jaren is in de Keiweek altijd een onderdeel beeldende kunst te vinden. Dit jaar maakt de Groninger beeldende kunstenares Cisca Bogman een driedimensionaal object van 2.40 m breed. Daarin komen twee hele grote portretten voor die een tijdsbeeld geven van studenten nu. Collegekaarten en dansende letters zullen het geheel verfraaien. Deze grote tijdelijke opdracht is te zien op het Broerplein vanaf 17 augustus, wanneer de Keiweek geopend wordt.

1) Angst In Smeedijzer, Frank Ounen, Nieuwsblad van het Noorden, 31 juli 1965

Lees meer

  • Pierluca, Straatmagazine De Riepe, Groningen, februari 2011
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer