Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Kringloop, René de Boer, 1984

  • Door: Henriette Kindt
  • In: De Agenda (1987-1988) nr. 7
  • Plaats en datum van uitgave: Groningen

Op de grote speelweide in het Stadspark bevindt zich sinds de zomer van 1984 Kringloop, een werk van de Groninger beeldhouwer René de Boer (1947). In een kring met een doorsnede van ruim vierentwintig meter staan acht metalen, platte dozen van zes meter lang. Eén ligt op het gras, een tweede komt onder een scherpe hoek uit de grond tevoorschijn , een derde staat iets verder overeind en zo verder, totdat de zevende zich weer aansluit bij de liggende plaat.

De afmetingen ten opzichte van het menselijk formaat spelen bij dit werk een grote rol en de situering van het werk is alles bepalend voor zijn uitstraling. Overigens zijn de formaten van het werk ook opgelegd door de standaardformaten waarin het materiaal, cortenstaal, verkrijgbaar is.

In 1984 schreef ik enthousiast over dit werk: 'De werking van deze geweldige cirkel op het grasveld is van een indrukwekkende monumentaliteit.' Of iedereen dit zo ervaart valt te betwijfelen. De objecten hebben danig geleden onder vandalisme. Hele groepen joggers(?) schijnen uit te proberen hoeveel druk een plaat kan hebben voor dat de bevestiging het opgeeft en afknapt. Schandalig is het dat een kunstwerk aan de openbare weg de sterkte van een bunker moet hebben om te overleven. Kringloop staat in het park in een prachtige omgeving die aansluit bij de thematiek van De Boer. Alleen is de sociale controle in het park helaas minder groot. Sociale controle is het enige dat kan helpen bij het beschermen van de beelden in de stad.

René de Boer heeft op een sobere wijze een eenvoudige symboliek willen weergeven door de rijzende en dalende objecten: 'het begin, het nulpunt, de geboorte, maar ook het eindpunt de dood, het afsluiten van de kring. Daar is toch wel ruimte voor!’ Gelukkig zijn de twee objecten die waren vernield sinds deze zomer met de nodige kosten en moeite weer hersteld.

Kringloop is een van de negen ruimtelijke werken van René de Boer die Groningen rijk is. Deze negen zijn overigens heel verschillend van aard. De ontwikkeling van de beeldhouwer is hieraan af te lezen. Ongetwijfeld zal in De Agenda nog eens aandacht besteed worden aan een van deze werken, die misschien bij u voor de deur of in het winkelcentrum staat.

Lees meer

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer