Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

‘Gelukkig is ons hart zo kneedbaar, dat we elke andere bus kunnen nemen’: Kunstopdracht ‘Bus-stops’van Loes Heebink en Shlomo Schwarzberg

  • In: De Agenda (1996-1997) nr. 3

'Bus-stops' is een kunstopdracht voor de bushaltes in de Oosterstraat en de Gelkingestraat. De kunstenaars Loes Heebink en Shlomo Schwarzberg hebben in het kader van het 'Kunst op Straat'-beleid van de gemeente Groningen twee objecten voor de bushaltes ontworpen rond het thema reizen en wachten.

De kunstenaars zagen een overeenkomst tussen het menselijk lichaam en de stad. “Men kan de stad zien als een levend organisme, met de binnenstad als cultureel, sociaal en economisch hart en daaromheen de Ommelanden als groene longen. De straten en wegen zorgen voor het transport van mensen en goederen in en rond de stad, net zoals de aderen in een lichaam zorgdragen voor de bloedsomloop, die alle organen voedt en levend houdt."

De in- en uitgaande beweging van een stad en de verbeelding van de stad als levend organisme vormden de uitgangspunten voor het ontwerp van een hart- en longvorm in lexaan en neon. In de Oosterstraat waar men het centrum inrijdt, is het hart (rood) het symbool voor het centrum en dynamische activiteit. In de Gelkingestraat maakt het symbool van de longen (groen) zichtbaar dat men zich richting de buitenwijken begeeft, naar rust en ruimte.

De vormen zijn in lexaan uitgevoerd met een binnencontour van lopend neon. Het opvullen van de neon-contour correspondeert met het lopen van twee lichtkranten, welke tussen de palen van de objecten zijn bevestigd. Op deze lichtkranten zijn teksten te lezen over reizen, bussen, hart en longen, van de hand van schrijver Jacques Brooijmans. Teksten als 'Mensen die grote reizen maken, doen dit vaak uit wrok omdat ze de bus niet hebben kunnen halen' en 'Veel gekocht uit ballorigheid, hoe snel in de bus begint de spijt' onderhouden de wachtende reiziger en zorgen wellicht voor enige berusting. Want, aldus de lichtkrant, 'Bushaltes bestaan om je haast zinloos te maken'.

Lees meer

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer