Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Herinnering aan Max Reneman

  • Door: Marjolijn van Riemsdijk
  • In: De bestorming van het onmogelijke, Max Reneman, De Keerkring & de collectieve verbeelding
  • Plaats en datum van uitgave: Amsterdam, 2001

“(...) Robert Jasper Grootveld draagt nog steeds zijn door Max Reneman vervaardigde kunstgebit. Telkens wanneer Leo van der Zalm zijn vergulde verhemelteplaat met de letters OW (Onze Welvaart), waaraan nu enkele tanden ontbreken, onder de kraan houdt, denkt hij aan Max Reneman, En Theo Kley is niet vergeten dat hij Max Reneman nog 75 gulden verschuldigd is voor een kroon die hij nog niet had betaald (…).”

Max Reneman over Deskundologie (1973) [Volgens hem de wetenschap die mensen op hun klompen kunnen aanvoelen en die niemand boven de pet gaat. red.]
"Deskundologie is een soort weetnietkunde. Daarmee is het begonnen. Ik heb in mijn leven een heleboel gestudeerd en ik kan best over allerlei dingen meepraten, maar de Deskundologie heeft me geleerd te zijn wat ik doe. (…) Dat is voor mij een enorm probleem geweest. Jarenlang was ik een tandarts die ook aan kunst deed of was ik een vrij succesvolle monumentale kunstenaar. Mensen zeiden me altijd dat ik moest kiezen, ik moest dit zijn of dat zijn. Misschien wel omdat ik Groninger ben, heb ik me opeens op een blije dag van dat probleem verlost: als ik fiets, ben ik fietser en als ik een fiets maak, een fietsenmaker en ik ben geen tandarts op de fiets of een kunstenaar op de fiets, ik ben een fietser. Als ik in de kroeg zit, ben ik een kroegzitter, als ik naar mooie meiden kijk, ben ik een mooie-meiden-kijker. Bij ieder ding dat ik doe denk ik dat ik dat ben en niet meer een etiket waaraan anderen mij kunnen vastplakken.(...)”

Lees meer

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer