Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

afdrukken

15-18 algemeen

Binnen – zelfstandig & individueel

Stel op staatingroningen.nl een eigen verzameling samen met als onderwerp een gebouwtype (zoals een appartement, villa of hotel).

- Ga via de home van staatingroningen.nl, onder het kopje ‘architectuur’ naar ‘gebouwtypes’ en kies minimaal drie en maximaal zes gebouwtypes die op de een of andere manier bij elkaar horen. Bijvoorbeeld omdat ze voor kinderen zijn of juist voor bejaarden. Of omdat het woonhuizen of schoolgebouwen zijn. Heb je gezien dat er meer pagina’s met gebouwtypes zijn? Kies gebouwtypes waarvan minstens 5 voorbeelden zijn (het aantal voorbeelden staat er tussen haakjes achter) en onthoud de gebouwtypes van jouw keuze.
- Ga op staatingroningen.nl naar ‘mijn gids’ (rechtsboven). Waar je ook op de site bent, ‘mijn gids’ is altijd te zien.
- Schrijf je in, wacht tot je wachtwoord naar je e-mailadres is gestuurd (dit duurt nog geen minuut) en log in met je e-mailadres en het toegestuurde wachtwoord.
- Surf nu door staatingroningen.nl op zoek naar gebouwen die bij de door jou gekozen gebouwtypes passen.
- Elke keer als je een geschikt gebouw vindt, klik je op ‘toevoegen’ en vervolgens op ‘toevoegen aan favorieten’.
- Ga door tot jouw verzameling uit tenminste 10 gebouwen bestaat.
- Ga als je klaar bent via ‘mijn gids’ naar je eigen verzameling.
- Pas je verzameling aan tot je tevreden bent, druk het af en laat het aan een klasgenoot zien. Vertel hem of haar welke gebouwtypes je hebt uitgekozen en waarom je juist deze gebouwen bij deze types interessant vindt.Buiten - onder begeleiding & klassikaal

Als klas kiezen jullie samen een verzameling uit. Dit kun je op een aantal manieren doen:

- Door te stemmen welke zelfgemaakte verzameling de meest interessante is.
- Of – als jullie de voorgaande opdracht niet gemaakt hebben – gebruiken jullie de FARB verzameling. Deze staat op de home van staatingroningen.nl onder het kopje ‘architectuur’, via ‘project/thema’ onder ‘FARB’.

Vervolgens stellen jullie (of jullie docent) een route samen uit de verzameling die jullie gekozen hebben. Hiervoor moet je ten eerste kijken of de gebouwen bij elkaar in de buurt liggen. Gebouwen die te ver uit de route liggen, verwijder je. Vervolgens kijk je wat de beste volgorde is om de gebouwen te bekijken, zodat er een logische route ontstaat.

Vorm tweetallen en verdeel de gebouwen uit de verzameling over deze duo’s. Elk tweetal verdiept zich in een van de gebouwen en leest alle informatie over dit werk op staatingroningen.nl en surft het internet af op zoek naar extra informatie over het werk en de maker. Zo bereidt elk groepje een presentatie over het gebouw voor van minimaal 5 en maximaal 10 minuten. Om er zeker van te zijn dat je de inhoud van de presentatie onthoudt, maak je een spiekbriefje met steekwoorden en jaartallen.

Ga met de klas langs de route en leidt elkaar rond. Bij elk gebouw verzorgt een van de tweetallen zijn of haar presentatie.logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer