Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Over bruggen

Kunst

terug naar Over bruggen

toon vergroting Over bruggen
toon vergroting Over bruggen
toon vergroting Over bruggen

OPDRACHTEN 8-12 JAAR

Binnen – zelfstandig & individueel

Peter de Kan verwerkte een klankgedicht van de kunstenaar N.H. Werkman in het kunstwerk Over Bruggen. Op de foto op staatingroningen.nl kun je al een deel van het gedicht zien, maar het hele gedicht gaat zo:

printa printo / cito typo
composita / colorita
sano corpo / bene torbo
bras de more / ras te vore
vaste code / baste mode
tanto tempo / desto presto
ante poco / sito foco
ador amo / para diso
sin peccato / nil dacapo
bene vista / male jacta
poke d’ore / pido lore
paso retro / volte metro

Een klankgedicht bestaat uit klanken. In het gedicht is het ritme belangrijker dan de inhoud. Vaak zijn de klanken woorden die niet bestaan. Een klankgedicht hoeft dus geen betekenis te hebben. Het enige wat soms een betekenis heeft is de titel van het gedicht.

Maak een klankgedicht! Dat doe je zo:
- Bedenk een onderwerp dat een bijzondere klank heeft. Bijvoorbeeld een voorwerp, dier of plek.
- Bedenk welke geluiden bij jouw onderwerp horen en schrijf die geluiden en klanken op.
- Maak nu van deze klankwoorden een gedicht. Denk eraan dat de klank en het ritme het belangrijkst zijn. Het herhalen van klanken hoort ook bij een klankgedicht.
- Lees jouw gedicht een paar keer hardop om te horen of je gedicht lekker loopt.
- Bedenk een titel voor jouw gedicht.
- Lees jouw gedicht ten slotte voor aan de hele klas.

TIP – zelfstandig & individueel

Op de pagina van het kunstwerk Over Bruggen op staatingroningen.nl, staan onder het plattegrondje andere kunstwerken van Peter de Kan. Peter de Kan is niet zomaar een kunstenaar; hij is een grafisch vormgever. Een grafisch vormgever maakt kunstwerken en gebruiksvoorwerpen met en van taal en letters. Zo zijn het ook grafisch vormgevers die boeken of tijdschriften vormgeven.

Aan drie van de vier kunstwerken die van Peter de Kan in Groningen staan, kun je zien dat hij een grafisch vormgever is. Hoe zie je dat?Buiten – zelfstandig & in tweetallen / zelfstandig & individueel

Om Over Bruggen van Peter de Kan te kunnen zien, moet de Oosterbrug open gaan. Het vaakst gaat hij open in de zomermaanden, van 1 mei tot 1 oktober om precies te zijn en dan tussen 9.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 15.30 uur. Hij opent niet op vaste tijden, maar als er schepen zijn die er niet onderdoor passen. Ga rustig op het bankje van de brug (vanuit het centrum gezien rechts op de stoep, voor de brug) zitten en beproef je geduld.

Is de brug dicht?
Dan fantaseer je tijdens het wachten over het volgende...
Kijk eens naar het bordje op de bank. Wat staat er op dat bordje? Wie zou dat zijn; Trijntje Thobokholt-Drent? Niet elke man of vrouw krijgt een bordje ter nagedachtenis. Waarom zou Trijntje er wel eentje hebben gekregen? En waarom zit het bordje nu juist op deze plek, vlakbij de brug? Fantaseer in tweetallen en vertel als je klaar bent jullie fantasie aan een ander tweetal. Wat vinden jullie van elkaars fantasieën?

Gaat de brug open?
Dan zie je Over Bruggen met een klankgedicht van de Groningse kunstenaar Nicolaas Hendrik Werkman. Maar tel eens goed; zijn het wel alle twaalf coupletten van het gedicht?

Peter de Kan zegt: “Er wordt gefluisterd dat het gedicht zich in één lange gestadige beweging onder het wateroppervlak doorzet en zo de hele stad rond zingt. Wie goed kijkt zal de letters kunnen zien, wie zorgvuldig luistert zal de klanken kunnen horen.”

Kijk eens goed; zie jij het zevende, het achtste of misschien zelfs het negende couplet onder het wateroppervlak doorlopen? Of is het een grapje van Peter de Kan?

TIP – zelfstandig & individueel

Vlakbij de brug staat de Heilige Jozefkerk, gebouwd in 1886. Loop - om de kerk en zijn toren te kunnen zien - terug naar de stad, dan zie je ‘m na zo’n honderd meter aan de rechterkant staan.

De toren van de Heilige Jozefkerk wordt wel dronkemanstoren genoemd, omdat je altijd twee klokken tegelijk ziet als je de toren bekijkt. Het maakt niet uit vanuit welke plek in de omgeving je naar de toren kijkt. Daardoor kun je dus nooit bepalen waar je bent door enkel naar de toren te kijken.

Is dit waar? Bekijk de toren vanuit alle windrichtingen en vertel; zie je altijd twee klokken?

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer