Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Joods Monument (7 delen)

Kunst

terug naar Joods Monument (7 delen)

toon vergroting Joods Monument (7 delen)
toon vergroting Joods Monument (7 delen)
toon vergroting Joods Monument (7 delen)

OPDRACHTEN 8-12 JAAR

Binnen – zelfstandig & individueel

Edu Waskowsky – de maker van het Joods Monument – heeft het enorme kunstwerk gemaakt van duizenden kleine stukjes messing. Al die stukjes heeft hij stuk voor stuk aan elkaar gelast. Lassen is een beetje als solderen, alleen smelt bij lassen het materiaal dat je aan elkaar wilt maken mee. Zo zijn verbindingen die gelast zijn sterker dan verbindingen die gesoldeerd zijn.

Op staatingroningen.nl staan meer kunstwerken die gelast zijn. Zoek maar eens op “lassen”, dan krijg je die gelaste kunstwerken op een rijtje.

De meeste gelaste kunstwerken zijn abstract. Dat betekent dat het kunstwerk de werkelijkheid niet herkenbaar afbeeldt. Het leuke van abstracte kunstwerken is dat je er oneindig bij kunt fantaseren. Kies een van de gelaste kunstwerken uit, vergroot de foto (door op het plusje te klikken) en beantwoord al fantaserend de volgende vragen:
- Wat of wie is dit?
- Waarom is hij, zij of het hier?

Past de titel van het kunstwerk nog wel bij jouw fantasie? Geef het kunstwerk – als dat niet zo is – een nieuwe titel!

TIP – zelfstandig & in tweetallen

Het kunstwerk van Edu Waskowsky is een monument ter nagedachtenis aan de bijna 3000 joodse Groningers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Er zijn meer monumenten in Groningen die de Tweede Wereldoorlog herdenken, vooral in de Folkingestraat. Waarom daar? Omdat de Folkingestraat en omgeving tot aan de oorlog een echte joodse buurt was. Zoek eens op staatingroningen.nl op “Verbeeld verleden Folkingestraat”. Dan kom je een aantal kunstwerken tegen die allemaal in de Folkingestraat te vinden zijn. Bekijk ze allemaal om inspiratie op te doen. Bedenk samen met een klasgenootje een nieuw kunstwerk voor in de Folkingestraat. Maak een tekening van jullie kunstwerk.Buiten - zelfstandig & individueel

Dit beeld gemaakt door Edu Waskowsky is niet zomaar een beeld. Het is een monument ter nagedachtenis aan de bijna 3000 joodse Groningers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Als je zo voor de handen staat, dan kun je goed zien dat elke hand een andere emotie uitdrukt. Als woede, twijfel, verzet, verdriet en berusting.

Doe elke hand met je eigen hand na, voel goed en vertel; welke emotie drukt elke hand uit? Schrijf de emoties zo op dat je later nog weet welke emotie bij welke hand hoort. Kies de hand die jou het meeste aanspreekt, bijvoorbeeld om de emotie die het verbeeldt of de vorm die het heeft. Probeer deze hand nu zo goed mogelijk na te tekenen.

Tip: door het licht en donker van de hand te tekenen, lijkt het gelijk een stuk echter. Om dat licht en donker goed te zien, kun je het beste door de haartjes van je wimpers kijken.

TIP - zelfstandig & individueel

Het kunstwerk van Waskowsky staat naast het Sterrebos. Het Sterrebos is een erg oud park. Het werd al in 1765 aangelegd als wandelpark. Toen had het park nog acht lanen die elkaar kruisten. Als je vanuit de lucht naar het park keek, vormden die lanen samen een ster, vandaar de naam Sterrebos. Inmiddels is de ster verdwenen en lopen er slingerpaadjes door het bos. Als je die slingerpaadjes bewandelt kan het maar zo zijn dat je een reiger of een vleermuis tegenkomt. Die leven hier namelijk in grote groepen.logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer