Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Openbare Bibliotheek

Architectuur

terug naar Openbare Bibliotheek

toon vergroting Openbare Bibliotheek

OPDRACHTEN 8-12 JAAR

Binnen – zelfstandig & individueel

Elk jaar komen duizenden mensen naar de Openbare Bibliotheek om boeken, cd’s en dvd’s te lenen, informatie te vergaren en om te werken, te leren en te lezen. Het is een plek waar iedereen zich welkom zou moeten voelen, een plek waar iedereen makkelijk even naar binnen loopt. En daar heeft Giorgio Grassi – de architect van het bibliotheekgebouw – natuurlijk rekening mee moeten houden.

Om het bibliotheekgebouw echt goed te zien, kun je het beste de volgende stappen op staatingroningen.nl doorlopen.
- zoek op ‘openbare bibliotheek’,
- klik bij de zoekresultaten op de Openbare Bibliotheek,
- sleep het gele poppetje op de plattegrond naar het rode pijltje met de A,
- loop en draai rond, totdat je het bibliotheekgebouw goed kunt zien.

Bekijk het gebouw en vertel: hoe heeft de architect ervoor gezorgd dat het bibliotheekgebouw een gebouw is waar je makkelijk naar binnen loopt?

Tip – zelfstandig & individueel

Niet alleen het bibliotheekgebouw nodigt voorbijgangers uit om naar binnen te lopen, ook het kunstwerk in de stoep voor de ingang doet dat. Zoek op staatingroningen.nl op ‘Aryaan’, dan zie je het kunstwerk van Aryaan Harshagen. Bekijk de foto’s, lees de beschrijving en vertel: hoe nodigt het kunstwerk de voorbijgangers uit naar binnen te gaan?Buiten – zelfstandig & individueel

De Openbare Bibliotheek is ontworpen door een Italiaanse architect met een prachtige naam, Giorgio Grassi. Hij wilde niet zomaar een nieuw gebouw in het oude centrum van Groningen neerzetten. Hij wilde dat het nieuwe gebouw paste bij de gebouwen die eromheen staan. Om dat voor elkaar te krijgen, heeft hij oude of bekende elementen in zijn nieuwe gebouw gebruikt, zoals de rode bakstenen. Dat die bakstenen veel vaker in Groningen zijn gebruikt, kun je goed zien als je in de Boteringestraat om je heen kijkt. Ga op de stoep voor de bibliotheek staan, draai een rondje om je as en vertel: waar zie je die rode bakstenen nog meer? Schrijf de plekken op. Tel als je klaar bent op hoeveel plekken je de bakstenen gevonden hebt. Welk klasgenootje heeft de meeste plekken gevonden? Hij of zij wijst alle plekken aan.

Tip – zelfstandig & individueel

Wist je dat het bibliotheekgebouw zo ontworpen is dat het heel makkelijk een andere functie kan krijgen? Want stel dat we over vijftig jaar geen boeken meer lezen... Bekijk het gebouw eens goed, net als de plek waar het staat, zo midden in de binnenstad. Wat voor functie zou het nog meer kunnen krijgen? Een museum, school, bioscoop, overdekte speeltuin, daklozenopvang, huisartsenpost, studentenhuis of... jij mag het zeggen!

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer