Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Het Goudkantoor

Architectuur

terug naar Het Goudkantoor

toon vergroting Het Goudkantoor

OPDRACHTEN 8-12 JAAR

Binnen – zelfstandig & individueel

Het Goudkantoor werd in 1811 door Napeleon Bonaparte aan de stad gegeven. Toch werd er daarna nog jaren geruzied door de stad en de provincie Groningen wie nu de eigenaar van het gebouw was. Pas in 1843 waren stad en provincie het erover eens dat het Goudkantoor van de stad was. Het wapen van de provincie Groningen werd toen van de gevel afgehaald en vervangen door het wapen van de stad Groningen.

Een wapen is het teken van de stad of de provincie. Weet jij hoe ze er van Groningen stad en provincie uitzien? Zoek met Google afbeeldingen maar eens op ‘wapen stad Groningen’ en ‘wapen provincie Groningen’.

Niet alleen steden of provincies hebben wapens, ook mensen of families kunnen wapens hebben. Bedenk een wapen voor jouw familie. Bedenk daarvoor eerst wat kenmerkend is voor jouw familie. Hoe luidt je achternaam? Heeft je achternaam een betekenis? Waar wonen jullie? Wat doen jullie vaak of graag samen? Waar ben je trots op? Probeer de kenmerken van je familie terug te laten komen in jouw familiewapen.

Tip: kun je wel wat extra inspiratie gebruiken? Zoek dan op staatingroningen.nl op ‘wapen hoogkerk’.

TIP – zelfstandig & individueel

Op de foto van het Goudkantoor op staatingroningen.nl zie je voor het gebouw een kunstwerk staan. Het is een kunstwerk met een erg mooie naam: Appuntamento con la Musica. Zoek het maar eens op staatingroningen.nl door op ‘musica’ te zoeken. Vergroot de foto van het beeld door op het plusje te klikken en vertel eens: wat is een beetje raar aan deze fluitspeler?Buiten – onder begeleiding & klassikaal

Loop een rondje om het Goudkantoor. Welk zijde van het gebouw stond tegen andere gebouwen aan? Hoe kun je dat zien?

Tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog stond het Goudkantoor zij aan zij met andere huizen. Samen vormden zij een straat die uitkeek op de achterkant van het Stadhuis. Bij de bevrijding van Groningen werden alle gebouwen in de straat vernietigd. Behalve het Goudkantoor, dat bleef – als een wonder – onbeschadigd.

Wat moet het er hier tot aan de Tweede Wereldoorlog dus anders uit hebben gezien! Kun je met een beetje fantasie bedenken hoe de straat waarin het Goudkantoor stond, eruit zag? Hoe kleedden de mensen zich toen en hoe droegen zij hun haar? Waren er al auto’s? En reden er nog paard en wagens door de straten? En fietsen, waren die er al en hoe zagen die er uit? Probeer je met zijn allen een voorstelling te maken van de straat, verdeel de klas in drietallen en laat elk groepje een onderdeel van die straat uitdenken: het wegdek, de verlichting, de huizen, de bewoners van de huizen, de mensen op straat, de dieren op straat, de ontmoetingen op straat, de vervoersmiddelen en de bestuurders van die vervoersmiddelen en de sfeer op straat. En wat je niet weet, dat fantaseer je er maar bij! Als alle onderdelen van de straat zijn uitgedacht, presenteert elk groepje zijn bevindingen en bedenksels. Hoe meer details kleurrijk worden beschreven, hoe beter jullie je kunnen verplaatsen in de tijd en hoe leuker het is!

PS: wil je, als je weer terug op school bent, filmbeelden van Groningen van voor de Tweede Wereldoorlog zien? Kijk dan hier. Dan zie je pas echt hoe groot het verschil tussen toen en nu is.

Tip – zelfstandig & individueel

Toen het Waagstraatcomplex af was - de moderne gebouwen die het Goudkantoor omringen -, organiseerde het CBK er een tentoonstelling. Zes Groninger kunstenaars werd gevraagd met een kunstwerk te reageren op de ruimte en de sfeer van het Waagstraatcomplex. De kunstenaar Gert Sennema maakte drie houten kraaien en plaatste die in en bij het Waagstraatcomplex. Twee kun je er nog terug vinden. Zoek eens heel goed, loop daarvoor ook een rondje om het Stadhuis en vertel eens: op welke plekken zitten de twee kraaien? Wat denk je: vindt de kunstenaar Gert Sennema het Waagstraatcomplex mooi? Waarom denk je dat? Overigens, de kraai voor het raam kwam er pas later, en op verzoek van de wethouder die achter dit raam zat te werken, bij. Deze kraai is bedoeld om duiven af te schrikken.


logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer