Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Martinikerk

Architectuur

terug naar Martinikerk

toon vergroting Martinikerk
toon vergroting Martinikerk
toon vergroting Martinikerk

Opdrachten 8-12 jaar

Binnen – zelfstandig & individueel

Architectuur kun je, net als mode, indelen in verschillende tijden en stromingen. Zoals een stroming in de mode bijvoorbeeld flowerpower of punk heet, zo heet het in de architectuur Modernisme of romantiek. Zo was de allereerste Martinikerk romaans. Doordat de kerk uitgebreid en opgeknapt werd en de toren zelfs een keer instortte, zijn er nu nog maar een paar kleine details aan de Martinikerk romaans. In de provincie Groningen staan nog wel heel veel romaanse kerkjes. Kijk maar eens op de site van de Stichting Oude Groninger Kerken. Daar vind je alle kerken van de stad en de provincie Groningen op alfabetische volgorde. De oudste kerkjes – die tussen 950 en 1250 gebouwd zijn – zijn romaans. Je kunt ze goed herkennen aan ‘rondboogramen’: dat zijn ramen met een halfronde bovenkant. Zoek eens een romaans kerkje op dat je echt mooi vindt, zo’n kerkje waarin je later wel zou willen trouwen of wonen. En beschrijf waarom je deze kerk zo mooi vindt.

Tip – zelfstandig & individueel

Zoek op de home van staatingroningen.nl eens op ‘kunst in kerk’, dan vind je op de eerste pagina van de zoekresultaten een aantal kunstwerken dat op de gevel van een kerk een plekje heeft gekregen. Vooral het verhaal bij het beeld van de heilige Franciscus is bijzonder. Vergroot de afbeelding van de heilige Franciscus door op het plusje te klikken. Zie je dat hij omringd wordt door een wolf, een hert en een duif? Franciscus was een echte dierenvriend. Wanneer zou zijn feestdag zijn?
TIP: even googlen op ‘feestdag heilige Franciscus’ helpt!Buiten – zelfstandig & individueel

Ga zó staan dat je de Martinitoren goed kunt zien. Heb je energie en een paar euro over? Dan kun je de 370 traptreden van de Martinitoren natuurlijk ook beklimmen!

De Martinitoren diende vroeger als klokkentoren, wachttoren, verdedigingstoren en gevangenis. De klokken werden gebruikt voor het oproepen tot de kerkdienst of voor huwelijken en begrafenissen, maar ook om te waarschuwen bij gevaar, zoals oorlog, brand of storm. Maar boven alles was de toren voor de stad een statussymbool. Een statussymbool is iets dat je – of in dit geval de stad – aanzien of status geeft.

Zoals je net hebt gelezen, heeft de Martinitoren veel verschillende functies gehad, vaak ook tegelijkertijd. Nu heeft ie niet zoveel functies meer; de klokken geven elk kwartier de tijd aan, ze roepen de gelovigen elke zondag op voor de kerkdienst en op bijzondere dagen - zoals Koninginnedag, Bevrijdingsdag en Bommen Berend – klinken de klokken ook. Kijk eens goed naar de toren en Vertel: welke hedendaagse functies zou de toren nog meer kunnen vervullen? Iets waar grote hoogte voor nodig is, een spannende geschiedenis of een centrale locatie. Bedenk vijf nieuwe functies voor de Martinitoren en beschrijf ook waarom juist de Martinitoren de aangewezen plek voor deze functies is.

Nog een laatste weetje: in 1926 werd het luiden van de klokken bij begrafenissen afgeschaft. In dit jaar bezweken in de stad bijna 3000 inwoners aan de besmettelijke Groninger ziekte. Het luiden van de klok zou de Groningers alleen maar verdrietig maken. Bovendien hadden de klokken dan ongeveer dag en nacht moeten luiden.

Tip – zelfstandig & individueel

Boven de ingang van de Martinitoren staan drie beelden: Sint Maarten, Bernlef en Agricola. Ga zó staan dat je ze goed kunt zien. Alle drie hebben ze iets met Groningen te maken. Zo is Sint Maarten de beschermheilige van Groningen. Met het zwaard in zijn hand sneed hij zijn mantel in tweeën om het te kunnen delen met een bedelaar. Links staat Bernlef met een harp in zijn handen. Hij was dichter en zanger. Samen met de predikant Liudger reisde hij door het land om met zijn liederen mensen tot het christendom te bekeren. En rechts staat Rudolf Agricola met een klein orgel in zijn handen. Hij is de maker van het orgel in de Martinikerk.


logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer