Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Stadhuis

Architectuur

terug naar Stadhuis

toon vergroting Stadhuis
toon vergroting Stadhuis
toon vergroting Stadhuis

OPDRACHTEN 8-12 JAAR

Binnen – zelfstandig & individueel

In 1774 werd een prijsvraag voor een nieuw stadhuis uitgeschreven. Drie jaar later werd het ontwerp van Jacob Otten Husly uitgekozen. Omdat hij de prijsvraag gewonnen had, kreeg Husly ‘hondert goudene ducaaten’. Door geldgebrek, politieke spanningen en de Franse overheersing was het gebouw pas veel later klaar. Op het stadhuis staat het jaartal in Latijnse cijfers vermeld waarin het stadhuis klaar was. MDCCCX, is dat jaartal. Zoek op het internet, ontcijfer het jaartal en vertel eens: in welk jaar is het stadhuis uiteindelijk klaar? En hoeveel jaar is dat na het uitschrijven van de prijsvraag?

Tip – zelfstandig & individueel

Latijnse cijfers en letters vind je op meer plekken in Groningen. Zo heeft het Prinsenhof een erg bijzondere zonnewijzer. Zoek op staatingroningen.nl op ‘zonnewijzer’ om hem te vinden. Maar wat kun je op een zonnewijzer aflezen en hoe werkt dat dan? Door goed naar de foto van de zonnewijzer te kijken, kun je dat vast ontdekken.

De Latijnse tekst boven de zon vertelt je dat tijd kostbaar is. Dit is wat er staat: ‘De verleden tijd is niets, de komende onzeker, de tegenwoordige onstandvastig, zorg dat Gij dezen, die alleen de Uwe is, niet verkwist’.

PS: stiekem is deze spreuk ook nog een tip voor de vraag!Buiten – zelfstandig & individueel

Het Stadhuis is in opdracht van de gemeente Groningen ontworpen door de architect Jacob Otten Husly. Het gebouw dat er nu staat, is alleen heel anders dan het ontwerp van Husly. Elke keer vroeg de gemeente het ontwerp aan te passen. Omdat het te duur was of omdat de gemeente liever een gebouw in een andere bouwstijl wilde. Het ontwerp werd alsmaar strenger en klassieker. Het grootste verschil was dat het gebouw niet vierkant werd met in het midden een binnenplaats, maar dat het een U-vorm kreeg. De opening was aan de achterkant, daar waar nu het Waagplein is. In 1869, zo’n zestig jaar na de opening van het Stadhuis, moest het gebouw uitgebreid worden. Er werd besloten die achterkant alsnog dicht te maken. Zo is het Stadhuis toch nog vierkant geworden. De binnenplaats die Husly middenin dat vierkant had bedacht, is nu wel overdekt. Loop eens een rondje om het Stadshuis. Kun je een verschil ontdekken tussen de drie oude gevels en die vierde, iets minder oude gevel aan de achterkant van het Stadhuis? Wat was volgens jou mooier: het Stadhuis in U-vorm of het Stadhuis zoals het nu is. Beargumenteer je keuze!

Tip – zelfstandig & individueel

Hoogste tijd voor een zoekopdracht! Vlakbij de Martinitoren vind je een beeld van de heilige Sint Maarten. Je kent hem vast wel, want elk jaar wordt op 11 november zijn naamdag gevierd en lopen kinderen van deur tot deur met een liedje en een lampion voor snoep en ander lekkers. De gedachte hierachter is dat datgene wat iedereen bezit eerlijk wordt verdeeld. Loop naar de Martinitoren, ga met je rug naar de toren staan en kijk heel goed om je heen. Waar zijn Sint Maarten en zijn paard?


logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer