Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Second Thought

Kunst

terug naar Second Thought

toon vergroting Second Thought
toon vergroting Second Thought

OPDRACHTEN 8-12 JAAR

Binnen – zelfstandig & in tweetallen

Giny Vos is de maker van het kunstwerk Second Thought; een heel groot sneeuwhuisje dat ondersteboven aan het Stadsbalkon hangt. Ga eens naar de site van Giny Vos en bekijk onder het knopje “werken” de kunstwerken die zij allemaal heeft gemaakt.

Giny Vos maakt vaak kunstwerken voor in de openbare ruimte. Voor op een plein, in een parkeergarage of op een gebouw. Daarom kijkt ze altijd heel goed naar de ruimte waar het komt. Je kunt immers niet een willekeurig kunstwerk op een willekeurige plek neerzetten. Daarbij wil Giny Vos ook altijd graag iets aan een plek toevoegen. Ze wil iets van de plek laten zien wat anders onopgemerkt blijft. Zoals het verhaal of de sfeer van een plek. Dat heeft ze ook met Second Thought gedaan. Het kunstwerk gaat over het oude stationsgebouw en het nieuwere Stadsbalkon (dat is een zwevend plein dat ook fietsenstalling is). Dat Stadsbalkon staat op sommige plekken vóór het stationsgebouw en daar was en is niet iedereen even blij mee.

Stel je voor dat jij samen met een klasgenootje een kunstwerk voor op jullie schoolplein zou mogen maken. Maar dan wel een kunstwerk dat ook iets over het plein laat zien dat anders onopgemerkt blijft. Net als bij de kunstwerken van Giny Vos.
- Laten we dan bij het begin beginnen; het plein zelf.
- Schrijf eens in trefwoorden op wat er in jullie opkomt als jullie aan het plein denken. Geef niet te snel op!
- Omcirkel de belangrijkste woorden.
- Ga daarna bij alle omcirkelde woorden na of jullie er een goed idee voor een kunstwerk bij krijgen. Maak er maar een snelle tekening van, zodat jullie dat goede idee niet vergeten.
- De tekening van het allerbeste idee werken jullie tenslotte uit tot een echt schetsontwerp. In zo’n schetsontwerp teken en schrijf je ook alle details zoals de afmeting, het materiaal en de plek waar het zal komen te staan.
- Tenslotte presenteren jullie je ontwerp kort aan de klas. Vertel ook waarom het ontwerp er zo uitziet en waarom het zo goed op jullie schoolplein past.

TIP – zelfstandig & in tweetallen

Het kunstwerk Second Thought van Giny Vos gaat over het oude stationsgebouw en het nieuwere Stadsbalkon. Dat Stadsbalkon staat op sommige plekken vóór het stationsgebouw en daar was en is niet iedereen even blij mee. Zoek op staatingroningen.nl op “stadsbalkon”, bekijk de foto’s van het bouwwerk en lees de tekst. Het Stadsbalkon is een plein én een fietsenstalling in één. Dat is een slimme uitvinding! Ken jij meer gebouwen die twee dingen in één zijn? Welk gebouw of welke gebouwen? En welke twee dingen zijn die gebouwen dan?Buiten – zelfstandig & individueel

Giny Vos – de maker van Second Thought – heeft zich laten inspireren door een sneeuwbol. Je weet wel; zo’n bolletje van plastic waarin het sneeuwt als je ‘m schudt. Heb jij zelf ook een sneeuwbol? En wat zit daar in?

Blijf een paar minuten naar Second Thought kijken. In deze grote bol lijkt het ook alsof het sneeuwt, maar wat zijn de “sneeuwvlokjes”? Wat zit er in de bol? Wat stelt het voor? En wat is er in die paar minuten dat je staat te kijken allemaal veranderd?

Het kunstwerk vertelt het verhaal over hoe het nieuwe Stadsbalkon – waar je nu in en onder staat – op sommige plekken voor het oude stationsgebouw staat. Daar was en is niet iedereen even blij mee.

TIP – zelfstandig & individueel

Wacht eens tot er iemand langs komt fietsen. Doordat het fietspad onder het Stadsbalkon schuin afloopt, scheuren fietsers hard door de fietsenstalling. Second Thought hangt boven de rotonde in de fietsenstalling. Wat zou de functie van die rotonde zijn?logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer