Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Over bruggen

Kunst

terug naar Over bruggen

toon vergroting Over bruggen
toon vergroting Over bruggen
toon vergroting Over bruggen

OPDRACHTEN 15-18 JAAR

Binnen - zelfstandig & individueel

In de jaren negentig van de vorige eeuw werd een aantal kunstwerken onder bruggen in de binnenstad geplaatst. Voor het kunstwerk onder de Oosterbrug was de wens om aandacht aan de kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman te schenken.

Ken je de Hendrik Nicolaas Werkman? Zoek op Google zijn naam op, lees de informatie en bekijk de kunstwerken van deze beroemde Groninger kunstenaar.

Zoek vervolgens op staatingroningen.nl op “werkman”. Dan ontdek je dat het kunstwerk van Peter de Kan niet het enige ter nagedachtenis aan Werkman is. Er zijn er nog twee: de Werkmanbrug en het Werkmanmonument. Alle drie de kunstwerken zitten vol symboliek en verwijzen daarmee naar het leven, het werk en de dood van Werkman. Om de symboliek te kennen, moet je de tekst van alle drie de kunstwerken even doorlezen. Dan pas kun je antwoord geven op de vraag: welk kunstwerk vind jij het sterkst als monument, als tastbare herinnering aan Werkman? Beargumenteer je keuze.

TIP – zelfstandig & individueel

De term monument ken je niet alleen uit de beeldende kunst, maar wellicht ook uit de architectuur. Een monument staat als volgt beschreven: ”alle tenminste vijftig jaar geleden vervaardigde zaken, welke van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun betekenis voor de wetenschap of hun cultuurhistorische waarde”. Op staatingroningen.nl staan veel van de Groningse monumenten, zoek maar eens op “monumenten”. Vrijwel alle monumenten van de stad kun je vinden op de site van de gemeente Groningen.Buiten - zelfstandig & individueel

Om Over Bruggen van Peter de Kan te kunnen zien, moet de Oosterbrug open gaan. Het vaakst gaat hij open in de zomermaanden, van 1 mei tot 1 oktober om precies te zijn en dan tussen 9.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 15.30 uur. Hij opent niet op vaste tijden, maar als er schepen zijn die er niet onderdoor passen. Ga rustig op het bankje van de brug (vanuit het centrum gezien rechts op de stoep, voor de brug) zitten en beproef je geduld.

Is de brug dicht?
Dan kun je vast op zoek naar het titelbordje van het kunstwerk dat onder de brug hangt. Het titelbordje hangt ergens op de brug, klankgedicht, staat erop. Heb je het titelbordje gevonden? Vertel dan eens; is dit volgens jou een goede plek voor een titelbordje. Zouden de voorbijgangers überhaupt begrijpen waar het bordje over gaat? Je zou het ze natuurlijk even kunnen vragen... Kan jij een andere plek en een beter bordje bedenken voor het titelbordje van Over Bruggen? Beschrijf de plek en het verbeterde bordje.

Gaat de brug open?
Peter de Kan – de maker van Over Bruggen - zegt: “Het bewegen van de brug heb ik willen uitdrukken, niet het resultaat. Niet het einddoel van de reis, maar de reis zelf. Het piepen en schuren, het onverwachte. Dát heb ik in mijn concept tot uitdrukking willen brengen: het openen. En dat doe ik aan de hand van de letters uit Werkmans klankdicht.”

Het eerste wat je ziet als de brug open gaat, is de titel van het gedicht. Hoe luidt die titel? Als de brug verder open gaat kun je de volgende vraag beantwoorden; op welke manier heeft Peter de Kan het bewegen van de brug in zijn kunstwerk uitgedrukt?

TIP – zelfstandig & individueel

Toen Peter de Kan de opdracht kreeg een kunstwerk voor onder de Oosterbrug te maken, vroeg men hem aandacht aan de kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman te schenken. Zo zou er een verbinding ontstaan tussen de brug en het Werkmanmonument aan de Heresingel.

Ga naar het Werkmanmonument (honderd meter richting stad, aan je linkerhand in het gras van de Heresingel).

Werkman zou zich waarschijnlijk een beetje ongemakkelijk gevoeld hebben met alle aandacht voor zijn persoon. Met het monument wordt vooral recht gedaan aan de kunstenaar en zijn oorlogstijd. Juist in die tijd kreeg Werkman veel erkenning voor zijn werk. Aan zijn leven kwam abrupt een einde toen hij vlak voor de bevrijding van Groningen werd geëxecuteerd door de Nederlandse Sicherheitsdienst (SD). Het monument voor Werkman is bedoeld als een eerbetoon, een gestolde herinnering.

Nu je weet hoe en op welk moment Werkman aan het eind van zijn leven is gekomen, zou je het beeld kunnen begrijpen. Een proef op de som; welke elementen van de boom verwijzen naar het leven en de dood van Werkman? Beschrijf de elementen en waarnaar ze verwijzen.logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer