Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Ultra

Kunst

terug naar Ultra

toon vergroting Ultra
toon vergroting Ultra
toon vergroting Ultra

OPDRACHTEN 15-18 JAAR

Binnen – zelfstandig & in tweetallen

Kunstenares Silvia B., de maakster van Ultra, zegt: “Iemand zei tegen mij dat ik een vat aan associaties opentrek”. Als je associeert verbind je onbewust de ene gedachte met de andere. Bijvoorbeeld: van kip, naar ei, naar ontbijt, naar ochtendstress, naar lekke band, naar punaise, naar prikbord en zo verder. Silvia B. wil graag dat haar werk tegenstrijdige associaties oproept. Het moet alle kanten op kunnen.

Kijk goed naar de afbeeldingen van Ultra (via Google afbeeldingen kan je er meer vinden, als je dat wilt) en associeer er maar eens op los. Schrijf al je associaties op en zet pijltjes tussen die associaties die tegenstrijdig aan elkaar zijn. Vergelijk tenslotte jouw lijstje met die van een klasgenoot en licht aan elkaar toe hoe je aan deze associaties bent gekomen.

TIP – zelfstandig & individueel

Ultra is speciaal voor het Cascadecomplex – het gebouw waar het kunstwerk voor staat – ontworpen en gemaakt.

Ga naar de home van staatingroningen.nl en zoek op “architectuur”. Alle gebouwen die op de site staan, staan nu op een rijtje. Scroll door de lijst, klik een aantal gebouwen aan en vraag je zelf telkens af of Ultra voor, op of naast dit gebouw op haar plek zou kunnen zijn. Zoek door tot je een gebouw hebt gevonden waarvan jij denkt dat dit beeld daar goed bij zou staan. Schrijf vervolgens niet alleen de naam van het gebouw op, maar ook de precieze plek waar Ultra volgens jou moet komen te staan. Beargumenteer tenslotte je keuze.

P.S.: Vergeet niet dat Ultra acht meter hoog is en dat haar sleep tien meter lang is!Buiten – zelfstandig & individueel

Silvia B. – de maakster van Ultra – kreeg de opdracht een beeld te maken dat de entree van het Cascadecomplex zou markeren. In de opdracht aan Silvia B. stond: “het Cascadecomplex is een door architectuur gedomineerde plek. Een kunstwerk op deze plek moet onder meer een eigen, krachtige, andersoortige vorm tegenover de architectuur stellen”.

Loop eens een rondje om en in het Cascadecomplex en ervaar het gebouw. Welke vormen, kleuren en materialen zijn gebruikt? Bekijk Ultra vervolgens nog eens goed. Vind je de vormen, kleuren en materialen van het Cascadegebouw terug in het beeld? Is het Silvia B. gelukt met Ultra “een eigen, krachtige, andersoortige vorm tegenover de architectuur te stellen”? Waarom is dat volgens jou wel of niet gelukt? En dankzij welke vormen, kleuren en materialen dan?

TIP – zelfstandig & individueel

Kijk nog eens naar het Cascadecomplex. De architecten van dit gebouw - Pi de Bruin, Ben Loerakker en Niek van Vught - kregen de opdracht een waardige entree voor de binnenstad te maken. Het Cascadecomplex dient vanaf meerdere plekken als entree voor de stad; als je per spoor de stad binnenkomt of als je over de viaducten óver dat spoor de stad binnen rijdt. Zodoende was die opdracht een waardige entree voor de binnenstad te maken nog niet zo’n gemakkelijke klus. Is het gelukt, vind je? Om deze vraag echt goed te kunnen beantwoorden, zou je even op de Emmabrug moeten gaan staan. De Emmabrug is de brug over het water die naar de binnenstad leidt. Vanaf deze brug zie je niet alleen het Cascadecomplex erg goed, maar ook de KPN borg aan de overkant van de weg. Samen vormen deze twee gebouwen een poort, de entree.


logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer