Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Openbare Bibliotheek

Architectuur

terug naar Openbare Bibliotheek

toon vergroting Openbare Bibliotheek

OPDRACHTEN 15-18 JAAR

Binnen – zelfstandig & individueel

De Openbare Bibliotheek is een postmodernistisch gebouw. In postmodernistische architectuur wordt de geschiedenis als inspiratiebron gebruikt en worden verschillende stijlen met elkaar gecombineerd. Als je de drie bekendste postmodernistische gebouwen van Groningen op staatingroningen.nl bekijkt - de Openbare Bibliotheek, het Groninger Museum en het Waagstraatcomplex -, dan zie je dat er veel verschillen kunnen bestaan tussen gebouwen uit ongeveer dezelfde tijd en in dezelfde bouwstijl. Vergelijk daarom enkel de twee projecten die met elkaar verwant zijn: het Waagstraatcomplex en de Openbare Bibliotheek. Wat zijn de verschillen (noem er minstens vier) en wat zijn de overeenkomsten (noem er minstens vijf)?

Tip – zelfstandig & individueel

In het jaar 1990 – het jaar dat de Openbare Bibliotheek haar deuren opende – bestond Groningen 950 jaar. Dat werd groots gevierd. Onder andere met een aantal nieuwe kunstwerken in de stad, de zogenaamde Stadsmarkeringen. Deze kunstwerken staan aan de belangrijkste toegangswegen van Groningen en markeren zo de grenzen van de stad. Zoek op staatingroningen.nl op ‘stadmarkering’ dan zie je de tien kunstwerken die zo zijn ontstaan. Welke stadsmarkering vind jij de beste markering?Buiten – zelfstandig & individueel

Giorgio Grassi – de architect van de Openbare Bibliotheek – is van mening dat nieuwbouw altijd aansluiting moet zoeken bij de bestaande stad. Grassi heeft zich in zijn ontwerp dus laten leiden door de bestaande Groninger binnenstad. Elke zijde van de Openbare Bibliotheek is anders. De ene kant is gesloten en massief, de andere open en luchtig en zo sluit elke zijde aan op haar omgeving of verwijst deze naar een andere locatie in de Groninger binnenstad. Loop een rondje om het bibliotheekgebouw – via de Poststraat en de Broerstraat – en beschrijf elke zijde (denk aan vorm, hoogte, kleur, ritme, materiaal) en hoe deze aansluit op zijn omgeving. Overigens, de achterzijde van het bibliotheekgebouw verwijst niet zozeer naar haar directe omgeving, maar wel naar een ander Gronings fenomeen: de pakhuizen aan de binnensingels. Beschrijf hoe.

Tip – zelfstandig & individueel

Voor de entree van de Openbare Bibliotheek ligt – in het wegdek – een kunstwerk van Aryaan Harshagen. Een groot kunstwerk met letters en lijnen. Het kunstwerk ligt niet voor niets op deze plek; het verwijst naar de vorm en de functie van het bibliotheekgebouw. Bekijk het kunstwerk en beschrijf hoe het naar de vorm van het gebouw. En beschrijf vervolgens hoe het verwijst naar de functie van het bibliotheekgebouw.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer