Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Het Goudkantoor

Architectuur

terug naar Het Goudkantoor

toon vergroting Het Goudkantoor

OPDRACHTEN 15-18 JAAR

Binnen – zelfstandig & individueel

Het in 1635 gebouwde Goudkantoor wordt omringd door het Waagstraatcomplex, dat is gebouwd in 1994. Ga op staatingroningen.nl naar het Waagstraatcomplex door te zoeken op ‘waagstraat’, lees de tekst en bekijk de foto’s.

Voor de architect van het gebouwencomplex, Adolfo Natalini, moet het een grote uitdaging zijn geweest om iets te ontwerpen, waarbij het Goudkantoor tot zijn recht bleef komen. Analyseer zowel het Waagstraatcomplex als het Goudkantoor. Welke materialen, kleuren en vormen zijn gebruikt? Zijn er elementen die beide gebouwen met elkaar verbinden of die juist met elkaar conflicteren?

Geef tenslotte antwoord op de vraag: passen het Goudkantoor en het Waagstraatcomplex bij elkaar en waar ligt dit aan? Beargumenteer je keuze!

Tip – zelfstandig & individueel

Zoals het Goudkantoor wordt omringd door het Waagstraatcomplex, zo wordt het gedicht ‘Hof’ van Rutger Kopland omringd door het Typografengasthuis. Het Typografengasthuis is een hofje en gasthuis dat in 1903 in opdracht van het Groninger Boekverkopers College werd gebouwd als belegging van het eigen kapitaal. Zoek op staatingroningen.nl op ‘hof’, dan staat het gedicht van Rutger Kopland bijna bovenaan. Bekijk de foto’s van Hof en lees het gedicht. Wat vertelt dit gedicht over het Typografengasthuis?Buiten – zelfstandig & individueel

Het Goudkantoor is een goed voorbeeld van een maniëristisch gebouw. Het maniërisme is een stijl waarin van 1565 tot 1630 veel gebouwd werd. Om een maniëristisch gebouw te herkennen, kun je op zoek gaan naar een paar kenmerken. Zo vind je op maniëristische gebouwen vaak medaillons. Dat zijn gebeeldhouwde cirkels die ter decoratie op het gebouw worden geplaatst. Kordons zie je ook vaak, dat zijn horizontale natuurstenen banden. Of gevelstenen (een steen ter versiering aan de gevel) en siermuurankers (een mooi ijzeren muuranker). De gevels zijn meestal trap- of schoudergevels. De eerste ziet er uit als een trappetje, de tweede bestaat uit een punt, maar dan met één of twee stenen blokken. Trap- of schoudergevels werden vaak omlijst met sierlijke randen.

Bekijk het Goudkantoor grondig. Welke van de bovenstaande kenmerken vind je terug in het Goudkantoor? En waar dan?

Tip – zelfstandig & individueel

Het Goudkantoortje is nu opgenomen in het Waagstraatcomplex. Onder het glazen dak hangt een kunstwerk van de Ierse kunstenares Janet Mullarney. De kunstenares heeft zich laten inspireren door de plek waar mensen langslopen of stoppen om een praatje te maken. De atmosfeer wordt erdoor gevuld. Op die manier komen de gedachten van de passanten volgens de kunstenares even in contact met de gedachtestroom van het beeld. Beide beelden – de man en de vrouw – horen duidelijk bij elkaar. Som eens op waaraan je dat kunt zien.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer