Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Hoofdstation NS

Architectuur

terug naar Hoofdstation NS

toon vergroting Hoofdstation NS
toon vergroting Hoofdstation NS
toon vergroting Hoofdstation NS

OPDRACHTEN 15-18 JAAR

Binnen – zelfstandig & individueel

De negentiende eeuw staat bekend om haar verzamelarchitectuur; architecten maakten gebruik van allerlei bestaande stijlen. Er ontstond een discussie over de vraag in welke stijl er nu gebouwd moest worden. In Nederland speelde deze discussie ook. En er ontstond tegelijkertijd ook behoefte aan een nationale bouwstijl, een rijksarchitectuur. De regering wilde in die rijksarchitectuur de Nederlandse identiteit verbeeld zien. Welke stijl past daarbij? De architect Cuypers vond het antwoord door terug te grijpen op de architectuur van de Gouden Eeuw: de renaissance en het maniërisme. Omdat de Gouden Eeuw een bijzonder welvarende periode was voor Nederland, wilde de regering maar wat graag aan deze periode herinnerd worden. De stijl die nu ontstond was de neorenaissance, de stijl waarin ook het stationsgebouw is gebouwd.

Stel je voor dat jij voor dit moment een rijksarchitectuur zou moeten vaststellen; een architectuur gebaseerd op een oude stijl en waarin het Nederland van nu weerspiegeld wordt. Welke oude stijl zou jij dan nieuw leven in willen blazen? Beschrijf om te beginnen het Nederland van nu. Wat is er op dit moment kenmerkend voor Nederland en de Nederlander? Denk aan zaken als cultuur, natuur, geloof, economie en identiteit. Ga daarna naar staatingroningen.nl en klik op de home op ‘bouwstijl’. Doorzoek de stijlen, lees de beschrijvingen en bekijk onderaan deze beschrijvingen de gebouwen in deze stijl. Ga door totdat je een stijl hebt gevonden die volgens jou de rijksarchitectuur van dit moment zou kunnen zijn. Benoem de door jou gekozen stijl en waarom je voor deze stijl gekozen hebt; hoe wordt het Nederland van dit moment in deze stijl weerspiegeld? Moeten er nog aanpassingen aan de stijl gedaan worden om het echt te laten kloppen? Welke aanpassingen zijn dat?

Tip – zelfstandig & individueel

In de vorige opdracht heb je het Nederland en de Nederlander van nu beschreven. Pak die beschrijving er nog eens bij. Zoek nu op staatingroningen.nl een kunstwerk die goed bij jouw beschrijving past. Bijvoorbeeld omdat je het hedendaagse Nederland wel òf juist niet in het kunstwerk herkent. Om uit de honderden kunstwerken op staatingroningen.nl een goede keuze te maken, zou je kunnen zoeken op woorden die in jouw beschrijving voorkomen.

Heb je het juiste kunstwerk gevonden? Beschrijf dan de titel, de maker en waarom jij dit werk bij het Nederland en de Nederlanders van dit moment vindt passen.Buiten – zelfstandig & individueel

Het station van Groningen wordt wel een van de mooiste stations van Europa genoemd. Bekijk het dus maar eens goed. Aan de buitenkant èn aan de binnenkant. Dan zie je dat de hal van het station minstens zo indrukwekkend is. Deze hal wordt ook wel de ‘Kathedraal van het gevleugelde wiel’ genoemd. Waar is deze naam van afgeleid, denk je?

Het gevleugelde wiel staat symbool voor de spoorwegen. Maar er zijn nog meer afbeeldingen in de hal te ontdekken die symbool staan voor iets anders. Welke afbeelding staat symbool voor de Post? Welke afbeelding staat symbool voor de Telegrafie? Welke afbeelding staat symbool voor de Arbeid? En – ten slotte – welke afbeelding staat symbool voor de Tijd? Schrijf per afbeelding op waar je het gevonden hebt, waar het symbool voor staat en waarom jij denkt dat juist deze afbeelding de juiste is.

Overigens, die mooie stationshal was niet altijd zo mooi. Eventjes - een jaar of dertig - zag het er heel anders uit. Omdat de NS in de jaren ’60 van de vorige eeuw besloot dat het onderhoud en de verwarming van de hal te duur waren, werd er een tussenverdieping in de hal gemaakt. Daarnaast kwamen links en rechts winkels en loketten. Eind jaren ’90 werd die tussenverdieping weer weg gehaald en werd de hal weer in oude glorie hersteld.

Tip – zelfstandig & individueel

Het oude stationsgebouw wordt omringd door drie moderne bouwwerken; aan de ene kant een okerkleurig gebouw met blauwe horizontale strepen, aan de andere kant een wit met lichtgroen gebouw en ervoor een plein dat tevens fietsenstalling is. Wat een concurrentie om aandacht! Ga nu eens vóór het stationsgebouw staan. En dan zo dat je ook de net benoemde gebouwen rondom het station goed kunt zien. Welk gebouw trekt jouw aandacht en waarom? Schrijf het op en vergelijk jouw antwoord eens met dat van twee klasgenoten. Zijn er verrassende verschillen tussen jullie antwoorden? En welke dan?

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer