Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Stadhuis

Architectuur

terug naar Stadhuis

toon vergroting Stadhuis
toon vergroting Stadhuis
toon vergroting Stadhuis

OPDRACHTEN 15-18 JAAR

Binnen – zelfstandig & individueel

De stijl waarin het Stadshuis is gebouwd heet het neoclassicisme. Mooi woord, neoclassicisme, maar waaraan kun je het de stijl herkennen? Kijk op de home van staatingroningen.nl onder ‘bouwstijlen’, klik ‘neoclassicisme’ aan en schrijf de belangrijkste kenmerken van de stijl op. Kijk vervolgens op dezelfde site naar andere gebouwen in deze bouwstijl. Welk gebouw vind jij het mooist? Beargumenteer je keuze. En waaraan kun je bij dit gebouw zien dat het neoclassicistisch is?

Tip – zelfstandig & individueel

Het neoclassicisme – de bouwstijl waarin het Stadshuis is gebouwd – en het classicisme zijn beide geïnspireerd op de klassieke architectuur. Dat zie je ook terug in het Stadhuis; de zuilen zijn bijvoorbeeld geïnspireerd op de zuilen van Griekse tempels. Ook in de beeldende kunst laten kunstenaars zich inspireren door andere tijden, andere makers en andere disciplines. Zoek op staatingroningen.nl op ‘liggende vrouw’. Dan vind je het beeld dat deze titel draagt en dat is gemaakt door Ludwig Oswald Wenckebach. Wenckbach liet zich inspireren door de beeldhouwkunst uit de vijfde eeuw voor Christus. Zoek via Google afbeeldingen op ‘vroeg-klassieke beeldhouwkunst’ en vergelijk de liggende vrouw van Wenckebach met de beelden die je via Google gevonden hebt. Waaruit kun je opmaken dat Wenckebach zich door de beeldhouwkunst uit deze tijd heeft laten inspireren?Buiten – zelfstandig & individueel

Zoals je inmiddels vast al weet is het Stadhuis een neoclassicistisch gebouw. Een van de belangrijkste ontwerpuitgangspunten van het neoclassicisme is de symmetrie, zowel in de gevel als de plattegrond. Misschien weet je het al, maar symmetrie betekent dat twee helften spiegelbeeldig aan elkaar zijn.

Loop om het Stadhuis heen en ga op zoek naar symmetrie, zowel in de kleinste details als in de plattegrond en de gevels. Beschrijf van elk symmetrisch element in het Stadhuis wat het is en waar het zich bevindt.

Tip – zelfstandig & individueel

Loop naar de ABN AMRO bank aan de Grote Markt. Schuin boven de ingang steekt op de eerste verdieping een klein balkon uit met daarop een reliëf. De maker van dit reliëf is Wessel Couzijn (1912-1984). Hij was één van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de vorige eeuw. Behalve dat het bijzonder is dat het reliëf veel contrast in licht en donker heeft, is het ook opmerkelijk dat het kunstwerk echt onderdeel van de architectuur uitmaakt; samen vormen ze een eenheid. Bekijk het reliëf en de gevel en vertel: hoe komt het dat het kunstwerk van Couzijn en de architectuur van het bankgebouw een eenheid vormen? Benoem zo veel mogelijk overeenkomstige elementen.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer