Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Second Thought

Kunst

terug naar Second Thought

toon vergroting Second Thought
toon vergroting Second Thought

OPDRACHTEN 15-18 JAAR

Binnen – zelfstandig & individueel

Om je mening over een kunstwerk te vormen, moet je het eigenlijk lang en goed in het echt bekijken. Gelukkig vind je op de site van Avro een heel goed filmpje over Second Thought. Bekijk het filmpje.

Ga vervolgens naar de site van Giny Vos en lees daar – onder “werken” – beide recensies van Second Thought. Zoals je vast al weet is een recensie is een artikel met je eigen mening.

Schrijf nu zelf een recensie over het kunstwerk. Heb je nog niet eerder een recensie geschreven of wil je je geheugen even opfrissen? Kijk dan bijvoorbeeld op deze site van Schooltv.

TIP – zelfstandig & individueel

Zoals je weet verbeeldt Second Thought het conflict tussen het nieuwe Stadsbalkon en het oude stationsgebouw. In 2007 - het jaar waarin het Stadsbalkon werd opgeleverd – werd het balkon tijdens de Dag van de Architectuur verkozen tot het beste gebouw van Groningen. In het archief van de site van de Dag van de Architectuur kun je lezen wat Groningers van het Stadsbalkon vonden. Lees de reacties eens en vertel; wat is jouw mening?Buiten – zelfstandig & individueel

Giny Vos heeft Second Thought speciaal voor deze plek gemaakt.
Op haar site staat: “de reëel gegeven omgeving speelt een belangrijke rol in het uiteindelijke resultaat. Daarbij gaat het mij erom een ‘beeld’ te laten ontstaan dat bepaalde aspecten of elementen van die omgeving zichtbaar maakt die anders onopgemerkt zouden blijven.”

Het onopgemerkte aspect dat Giny Vos hier in Groningen zichtbaar wil maken is het conflict tussen het monumentale Centraal Station en het Stadsbalkon. Het Stadsbalkon is het plein voor het Centraal Station, waaronder meer dan 4000 fietsen gestald kunnen worden. Het Stadsbalkon ontneemt op sommige plekken het zicht op het stationsgebouw, wat in Groningen op erg veel verzet stuitte.

Kijk eens goed en ook wat langer naar het beeld en vertel; op welke manieren heeft Giny Vos dat conflict tussen het stationsgebouw en het Stadsbalkon verbeeld? Vind jij dat zij geslaagd is in haar opzet? Waarom wel en waarom niet? Wat zou jij anders hebben gedaan?

TIP – zelfstandig & individueel

De architect van het Stadsbalkon – KCAP, heet het bureau - heeft het geheel zo ontworpen dat de fietsenstalling veilig aanvoelt, ook in het donker. Bekijk de fietsenstalling goed en vertel; dankzij welke elementen van het Stadsbalkon is het ook ’s avonds goed toeven in de stalling?

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer