Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Over bruggen

Kunst

terug naar Over bruggen

toon vergroting Over bruggen
toon vergroting Over bruggen
toon vergroting Over bruggen

OPDRACHTEN 12-15 JAAR

Binnen – zelfstandig & individueel

Heb je ooit van een klankgedicht gehoord? Een klankgedicht bestaat uit klanken. In het gedicht is het ritme belangrijker dan de inhoud. Vaak zijn de klanken woorden die niet bestaan. Een klankgedicht hoeft dus geen betekenis te hebben.

Vergroot op staatingroningen.nl de foto van Over Bruggen van Peter de Kan door op het plusje op de afbeelding te klikken. In dit kunstwerk onder de Oosterburg is een klankgedicht van de kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman te zien. Het gedicht bestaat uit twaalf coupletten van twee regels, terwijl er maar zes coupletten op de brug en de kademuur staan. Maak daarom het klankgedicht naar eigen inzicht en creativiteit af. Laat het gedicht als het af is aan een klasgenoot lezen. Wat vindt hij of zij ervan? En waarom?

TIP – zelfstandig & individueel

Er zijn meer kunstwerken in de stad waarin woorden een belangrijke rol spelen en die ook nog vlakbij het water staan. Ik zag de oude brug heet de een en Vaarwater heet de ander. Zoek beiden maar eens op staatingroningen.nl. Naast die woorden en de nabijheid van water is er nog een derde overeenkomst tussen deze twee kunstwerken en Over Bruggen van Peter de Kan. Kun jij ontdekken welke dat is?Buiten – zelfstandig & individueel

Om Over Bruggen van Peter de Kan te kunnen zien, moet de Oosterbrug open gaan. Het vaakst gaat hij open in de zomermaanden, van 1 mei tot 1 oktober om precies te zijn en dan tussen 9.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 15.30 uur. Hij opent niet op vaste tijden, maar als er schepen zijn die er niet onderdoor passen. Ga rustig op het bankje van de brug (vanuit het centrum gezien rechts op de stoep, voor de brug) zitten en beproef je geduld.

Is de brug dicht?
Maak dan een ontwerp tijdens het wachten! Aan een paal bij de stoep hangt een groen bordje met een tekening en de tekst; brug open, motor af. Dit bordje begrijpt iedereen onmiddellijk. Door de tekst, maar vooral door de tekening. Je noemt zo’n tekening ook wel een pictogram. Ontwerp nu een pictogram voor op een bordje met de tekst; pas op, kunstwerk onder de brug. Als je pictogram af is, bedenk je ook waar het bij de brug zou moeten hangen.

Gaat de brug open?
Peter de Kan koos heel bewust voor dit klankgedicht van Nicolaas Hendrik Werkman. Peter de Kan zegt: “Omdat er niet veel van te begrijpen is en daardoor interessant blijft om te lezen.” De andere reden waarom hij juist voor dit gedicht koos was de vorm. Het is lang en smal.

Ben jij het eens met Peter de Kan? Vind jij de tekst ook leuk om te lezen? En vind jij de lange en smalle vorm van het gedicht goed op deze plek passen? Waarom wel of waarom niet?

TIP – zelfstandig & individueel

Is het je wel eens opgevallen dat bruggen veelal sterke staaltjes architectuur zijn? En dat sommige bruggen kunstwerken hebben? Goede voorbeelden zijn de Herebrug (met het beeld Landbouw en Veeteelt), de Oude Kijk in ’t Jatbrug (met de beelden Visvrouw, Korendrager, Koopvrouw en Scheepsbouwer) en de brug over het Winschoterdiep (met een kunstwerk van Albert Geertjes). Je zou een brug (of twee) op kunnen zoeken... (de Herebrug kun je zien vanaf de Oosterbrug).

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer