Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Joods Monument (7 delen)

Kunst

terug naar Joods Monument (7 delen)

toon vergroting Joods Monument (7 delen)
toon vergroting Joods Monument (7 delen)
toon vergroting Joods Monument (7 delen)

OPDRACHTEN 12-15 JAAR

Binnen - zelfstandig & individueel

Edu Waskowsky – de maker van het Joods Monument – heeft het kunstwerk volgens een bijzondere werkwijze gemaakt. Waskowsky heeft duizenden stukjes messing aan elkaar gelast. Over die messing plaatjes kwam weer een laagje van gesmolten brons.

Waskowsky werkte niet snel, zeker niet volgens de opdrachtgevers. Daarom werd door de opdrachtgevers besloten dat de kunstenaar Jan Goosen Waskowsky moest helpen. Maar Jan Goossen werkte volgens een andere werkwijze, waardoor het eindresultaat er anders uitzag. En niet naar de zin van Waskowsky. Daarom spande de kunstenaar een rechtszaak aan, waarmee hij wilde voorkomen dat Jan Goossen nog langer aan zijn kunstwerk zou werken.

Op bovenstaande plaatje zie je een hand gemaakt door Jan Goossen, het onderste plaatje is een hand gemaakt door Edu Waskowsky. Zie je het verschil? Benoem de verschillen en vertel; snap jij dat Waskowsky niet wilde dat Goossen verder zou werken aan zijn kunstwerk? Waarom wel of waarom niet?

TIP - zelfstandig & individueel

De broer van Edu Waskowsky heette Riekus en hij was dichter. De Belgische theatermaker Edgard Eeckman verfilmde een van de gedichten van Riekus. Ga naar You Tube en zoek op Riekus Waskowsky om het verfilmde gedicht te bekijken. Tip: zet het geluid aan!
Buiten – zelfstandig & individueel

Ga tussen de handen van het Joods Monument staan. Dat voelt beklemmend, zeker als je weet dat dit een monument is voor de bijna 3000 joodse Groningers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Maar vooral het beeld zelf zorgt ervoor dat je dat beklemmende gevoel krijgt. Kijk naar alle delen van het beeld, voel goed en vertel; komt dat gevoel van beklemming ook door het formaat van het beeld? Komt het door de voorstelling? Door het materiaal? En de kleur? En waar komt het volgens jou nog meer door?

TIP – zelfstandig & individueel

Rechts van het kunstwerk van Edu Waskowsky staat de Dr. S. van Mesdagkliniek, sinds 1951 een tbs-kliniek, waar meer dan tweehonderd gedetineerden behandeld worden. Het oudste deel van de kliniek is het poortgebouw aan de Hereweg. Hoe oud het poortgebouw precies is, kun je zien door boven de ingang het jaartal te bekijken en even te rekenen...

Het leven in de gevangenis was ten tijde van de bouw zwaar en onmenselijk. Zo verloor de gevangene bij binnenkomst in de gevangenis zijn naam en kreeg hij een nummer dat hij altijd op zijn kleding moest dragen. De gevangene mocht door de bewaarders alleen met dit nummer worden aangesproken. Contact met medegevangenen was verboden, omdat men bang was dat de gevangenen elkaar zouden aansteken met hun criminele gedrag. In de Tweede Wereldoorlog werden ook veel ‘gewone’ Nederlanders opgesloten en ervoeren zij hoe zwaar dat was. Daardoor kwam er na de oorlog uiteindelijk in alle gevangenissen een einde aan de onmenselijke manier van opsluiting. Zo werden de cellen leefbaarder gemaakt en kwam er meer aandacht voor onderwijs en sport.logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer