Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Ultra

Kunst

terug naar Ultra

toon vergroting Ultra
toon vergroting Ultra
toon vergroting Ultra

OPDRACHTEN 12-15 JAAR

Binnen – zelfstandig & individueel

Ultra - acht meter hoog, 5.750 kilo zwaar en met een sleep van tien meter – werd met een boot van Hardinxveld-Giessendam (vlakbij Dordrecht) naar Groningen gebracht. Je begrijpt vast dat de tocht een hele onderneming was en voor de toevallige voorbijgangers een gek gezicht. De boot voer langs de Staandemast route.

Google en vertel eens; wat is de Staandemast route voor iets, voor wie is deze route en waarom moest Ultra hierlangs?

TIP – zelfstandig & individueel

Vanaf hun grote balkons hebben de bewoners van het appartementen- en winkelcomplex aan de Wilhelminakade op 4 oktober 2004 Ultra langs hun huis kunnen zien varen. Ga naar de home van staatingroningen.nl en zoek op “Wilhelminakade”. Door op de plusjes op de foto’s te klikken, kun je deze uitvergroten en kun je het gebouw goed bekijken. Ook zie je dan dat de gevel van het gebouw is bekleed met lichtblauwe glazen platen. Stel je voor dat jij de architect van dit gebouw was en mocht bepalen welke kleur het gebouw zou krijgen. Met welke kleur (of kleuren!) platen zou jij de gevel bekleden? En in welk patroon? Onderbouw je keuze!Buiten – zelfstandig & individueel

Dat Ultra voor het Cascadecomplex staat is geen toeval. Sterker nog; ze is speciaal voor het Cascadecomplex ontworpen en gemaakt. De maker van het beeld - Silvia B. - zegt dat Ultra net als het Cascadecomplex speelt met verhoudingen en schoonheidsidealen. Schoonheidsidealen zijn uiterlijke kenmerken die in een bepaalde tijd, plaats of groep erg mooi worden gevonden.

Kijk eens goed naar Ultra en vertel eens; aan welke schoonheidsidealen voldoet ze juist wel en aan welke niet?

Ultra heeft haar ogen neergeslagen, zodat wij haar lekker lang aan kunnen staren, zonder ons daar ongemakkelijk bij te voelen. Kijk dus nog maar eens wat langer! Nu niet alleen naar Ultra, maar ook naar de plek waar ze staat en hoe ze daar staat. Waar komt ze vandaan, waar gaat ze naartoe en hoe kun je dat zien?

TIP – zelfstandig & individueel

Kijk nu je hier toch bent eens naar het Cascadecomplex. Het woord cascade betekent waterval of stortvloed. Silvia B. voegde daar nog aan toe: “een parade van bonte kleuren en vormen”. In feite bestaat het Cascadecomplex uit meerdere gebouwen die samen het complex vormen. Kun je die verschillende gebouwen van elkaar onderscheiden? Beschrijf in een paar steekwoorden de kenmerken van elk gebouw.


logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer