Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Openbare Bibliotheek

Architectuur

terug naar Openbare Bibliotheek

toon vergroting Openbare Bibliotheek

OPDRACHTEN 12-15 JAAR

Binnen – zelfstandig & individueel

Daar waar nu de Openbare Bibliotheek staat, stond ooit het Wolters-Noordhoff complex; tot 1984 het kantoor van de uitgeverij Wolters-Noordhoff, maar daarna het grootste krakersbolwerk van Groningen. Google eens op ‘Wolters-Noordhoff complex Groningen’, dan kom je allemaal verhalen, filmpjes en afbeeldingen tegen van dat krakersbolwerk en de ontruiming ervan in 1990. Bekijk hier ook de eerste tien minuten van het filmpje, dan krijg je een overzicht van de spannende geschiedenis van het gekraakte complex. Wat een verschil met de rust die nu in en rond de bibliotheek heerst. En wat een verschil tussen het gebouw dat er eerst stond en dat wat er nu staat. Bekijk eerst de foto van het huidige bibliotheekgebouw op staatingroningen.nl en ga daarna in de film op zoek naar verschillen tussen het oude en het huidige gebouw. Schrijf alle verschillen op en vergelijk – als je klaar bent – jouw lijst met die van een klasgenoot. Vul jouw lijst aan met de verschillen die jouw klasgenoot heeft gevonden en waar jij het mee eens bent.

Tip – zelfstandig & individueel

De plek waar nu de Openbare Bibliotheek staat is niet de enige plek in de Groninger binnenstad met een interessante geschiedenis, zo zijn er wel honderden. Maar de plek in Groningen met de meeste geschiedenis is waarschijnlijk toch wel de Grote Markt. Kijk hier op de site van de Groninger Archieven. Surf maar eens rond op dit deel van de site, waarin de geschiedenis van de Grote Markt met veel foto’s en filmpjes verteld wordt. Wat is voor jou het meest opvallende verschil tussen vroeger en nu?Buiten – zelfstandig & individueel

De Openbare Bibliotheek is ontworpen door de Italiaanse architect Giorgio Grassi. Naast de bibliotheek staat het eeuwenoude Calmershuis. Het is dat donkergrijze gebouw, rechts van het bibliotheekgebouw. Natuurlijk moest Grassi in zijn ontwerp rekening houden met het Calmershuis. Nu was dat voor Grassi geen probleem. Deze wens sloot goed aan bij zijn opvattingen over de functie van architectuur: nieuwbouw moet volgens hem altijd aansluiting zoeken bij de bestaande stad.

Ga nu zo staan dat je de Openbare Bibliotheek en het Calmershuis kunt zien en ga op zoek naar de vele overeenkomsten tussen beide gebouwen. Benoem er minstens drie, maar vier of vijf is natuurlijk nog beter.

Tip – zelfstandig & individueel

Achter het bibliotheekgebouw ligt het Broerplein. Hieraan staan de universiteitsbibliotheek en het academiegebouw. Op het plein staat ook een kunstwerk, een monument voor Ubbo Emmius, de eerste rector magnificus (of baas) van de Rijksuniversiteit Groningen. Het monument is de beukenboom, links naast het oude academiegebouw met de brede trap. Loop er maar even heen en ontdek de symboliek die in het werk verscholen zit. Zo staat de boom symbool voor de universiteit, met al haar takken van wetenschap. De boom staat geworteld in het verleden, maar steekt met zijn kruin ook in de lucht, naar de toekomst. Op de betonnen bank rondom de boom staan zes stellingen, geschreven door Ubbo Emmius. Ergens in het kunstwerk zit ook nog een verwijzing naar het schrijfgerei van Ubbo Emmius. Zoek de verwijzing! Wat en waar is het?


logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer