Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Het Goudkantoor

Architectuur

terug naar Het Goudkantoor

toon vergroting Het Goudkantoor

OPDRACHTEN 12-15 JAAR

Binnen – zelfstandig & individueel

Het Goudkantoor heeft sinds de bouw veel verschillende eigenaren gehad. Zo zat de VVV ooit in dit gebouw, net als het Natuurmuseum, het Scheepvaartmuseum en de gemeente Groningen. Al die instellingen hebben na het vertrek uit het Goudkantoor weer bijzondere nieuwe plekken gekregen. Zoek op staatingroningen.nl maar eens op ‘natuurmuseum’ of op ‘scheepvaartmuseum’. Dat laatste museum zit nu in het Gotisch Huis en het Canterhuis, dat zijn ongeveer de oudste woonhuizen van Groningen. Wel zijn beide woonhuizen sinds hun ontstaan meerdere keren verbouwd en aangepast. Beide zijn zo bijzonder, dat ze net als het Goudkantoor een plekje in Madurodam hebben gekregen.

Welk Gronings gebouw verdient volgens jou ook een plekje in Madurodam? Surf en zoek eens op staatingroningen.nl naar een gebouw waarvan jij vindt dat alle Nederlanders én buitenlandse toeristen zouden moeten weten dat het bestaat. Beargumenteer je keuze!

Tip: kom je er niet uit? Kijk dan eens bij ‘onze suggesties’ op de home van staatingroningen.nl.

Tip – zelfstandig & individueel

In Madurodam staan kleine gebouwen, en Groningen heeft ook kleine kunstwerken. Een van de kleinste kunstwerkjes van de stad zijn wel de medaillons in de Korrewegwijk en De Hoogte. Zoek op staatingroningen.nl op ‘medaillons’. De kunstenaar Anno Smith bracht kleine medaillons aan op de gevels van huizen die veel op elkaar lijken. Zo heeft elke bewoners toch een eigen en herkenbare gevel. De kunstenaar koos voor dieren, planten en bloemen. Ontwerp nu zelf een medaillon voor op de gevel van jouw huis. Maak er een tekening van en schrijf erbij hoe je tot dit ontwerp bent gekomen.Buiten – zelfstandig & individueel

Ga onder de glazen overkapping naast het Goudkantoor staan en kijk aan deze zijde eens naar boven. Zie je de versieringen op de punt van het Goudkantoor? Dat is een stukje van de oude gevel van Huis Panser. Huis Panser stond tot het einde van de Tweede Wereldoorlog aan de Grote Markt op de plek waar Vindicat nu staat. Tijdens de bevrijding werd het gebouw vernietigd. Dit stukje van de gevel bleef bewaard en werd in de jaren ’60 van de vorige eeuw op het Goudkantoortje geplaatst. Wat vind jij ervan dat een gevel op een ander gebouw herplaatst wordt? En waarom vind je dat?

Tip – zelfstandig & individueel

Heel soms kom je gedichten tegen in de stad. Onder een brug, aan de waterkant of aan een gevel. Vlakbij het Goudkantoor vind je in de gevel van het Waagstraatcomplex, aan de kant van de Guldenstraat, tegenover de parfumerie en de boekenwinkel een gedicht van Jean Pierre Rawie. Het is in het marmer gegraveerd, dus je moet goed zoeken om het te vinden.

Het gedicht vertelt over de geschiedenis van deze plek. Al eeuwenlang is dit het bestuurlijk hart van Groningen; hier werd en wordt bepaald wat er in en met Groningen gebeurt. Lees het gedicht en Vertel: met welke zinnen en welke woorden verwijst de dichter daarnaar, volgens jou?

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer