Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Hoofdstation NS

Architectuur

terug naar Hoofdstation NS

toon vergroting Hoofdstation NS
toon vergroting Hoofdstation NS
toon vergroting Hoofdstation NS

OPDRACHTEN 12-15 JAAR

Binnen – zelfstandig & individueel

In 1870 woonden er ongeveer 40.000 mensen in de stad Groningen. Omdat de stad in die tijd een vestingstad was - met wallen en grachten ter verdediging -, mocht er officieel alleen binnen de zeventiende eeuwse vesting worden gebouwd. Toen Groningen in 1866 buiten de vesting een station kreeg, werd er een klein en houten station gebouwd, zodat het snel afgebroken kon worden als er oorlog uit zou breken. Toen in 1874 door de regering werd besloten dat alle Nederlandse vestingwerken mochten worden gesloopt, werd er een nieuw station gebouwd. Dat station is het gebouw dat er nu nog altijd staat.

Maar hoe zag die zeventiende eeuwse vesting er dan uit en hoe groot was Groningen in die tijd? Kijk maar eens op de Cultuur Waarden Kaart van de gemeente Groningen. Hier kun je oude en nieuwe plattegronden van de stad zien en zo kun je ontdekken hoe de stad sinds 1565 gegroeid is. Vink alle plattegronden uit en ‘Huguenin 1819 - 1829’, ‘Monumenten’ en ‘Topo actueel’ aan. Schuif het pijltje op de balk ‘transparantie’ heen en weer, dan zie je hoe de stad sinds de afbraak van de vesting gegroeid en veranderd is. Vergelijk beide kaarten, kijk bijvoorbeeld naar het stratenpatroon, de stadsgrenzen, het water en de toegangswegen. Beschrijf vervolgens minstens vijf details die de laatste honderd jaren hetzelfde zijn gebleven.

Tip – zelfstandig & individueel

Dat Groningen heel erg hard gegroeid is, heb je net op de Cultuur Waarden Kaart gezien. Dat is al zo sinds het prille begin van de stad in 1040 en het gaat nog steeds door. Toen Groningen 950 jaar bestond, kreeg de stad tien grote kunstwerken als stadsmarkeringen, eentje in het centrum van de stad en negen aan de stadsrand bij de belangrijkste toegangswegen. Door op staatingroningen.nl te zoeken op ‘stadsmarkering’ kun je precies zien waar ze staan, maar natuurlijk ook hoe ze er uitzien. Als de stad zo door blijft groeien, zullen de stadsmarkeringen in de loop van de tijd helemaal niet meer aan de rand van de stad staan, maar midden in een wijk of industrieterrein. Twee stadsmarkeringen markeren al niet meer echt de grens van de stad, links en/of rechts staat bebouwing. Kijk op het kaartje op staatingroningen.nl waar alle stadsmarkeringen op staan (die vond je net door op ‘stadsmarkering’ te zoeken) en vertel: welke twee stadsmarkeringen zijn dat?Buiten – zelfstandig & individueel

Dit gebouw – het Centraal Station van Groningen uit 1891 – is makkelijk afleesbaar; je kunt door heel goed te kijken, te weten komen wat de functie van welke ruimte was. En zo kan je je ook makkelijker een voorstelling maken van hoe het station vroeger gebruikt werd. Om het beeld compleet te maken, fantaseer je er nog even vrouwen in lange jurken, jongetjes in pofbroeken en kruiers met stapels koffers bij.

Loop in en om het oude stationsgebouw, bekijk de binnen- en de buitenkant, de grote vormen en de details en maak vervolgens een plattegrond waarop je de binnen- en de buitenmuren tekent. Schrijf vervolgens bij elke ruimte wat ten tijde van de bouw in 1891 de functie van die ruimte was. Zet de functies waarvan je niet zeker weet of ze kloppen tussen haakjes.

Tip – zelfstandig & individueel

Voor het Centraal Station vind je het Stadsbalkon. Het is een plein en fietsenstalling in één. De architect van het Stadsbalkon – KCAP, heet het bureau - heeft het geheel zo ontworpen dat de fietsenstalling veilig aanvoelt, ook in het donker. Bekijk de fietsenstalling goed en vertel: dankzij welke elementen van het Stadsbalkon is het ook ’s avonds goed toeven in de stalling?

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer