Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

Architectuur Kunst
vergroot

afdrukken Stadhuis

Architectuur

terug naar Stadhuis

toon vergroting Stadhuis
toon vergroting Stadhuis
toon vergroting Stadhuis

OPDRACHTEN 12-15 JAAR

Binnen – zelfstandig & individueel

Het Stadhuis is een neoclassicistisch gebouw. Mooi woord, neoclassicisme, maar waar kun je een gebouw uit die tijd aan herkennen? In het neoclassicisme was er veel interesse voor de klassieke architectuur en werden Griekse tempels gezien als zuivere bouwkunst. Favoriete vormelementen waren in die tijd dan ook zuilen, maar ook architraven en frontons. Ook al van die mooie woorden: zuil, architraaf en fronton. Zoek op het internet, bijvoorbeeld via Google en Google afbeeldingen, wat deze zijn en hoe ze er uitzien. Bekijk daarna afbeeldingen van het Stadhuis. Bijvoorbeeld op staatingroningen.nl, maar ook via Google afbeeldingen vind je goede foto’s. Vertel: vind je zuilen, architraven en frontons terug in het Stadhuis? En waar dan?

Tip – zelfstandig & individueel

Zuilen kom je niet alleen in de architectuur tegen, maar ook in de beeldende kunst. Zoek op staatingroningen.nl maar eens op ‘siep’, ‘volten’ en op ‘de knip.’ Dan kom je drie kunstzinnige zuilen tegen. Een van deze drie zuilen heeft ook een praktische functie. Welke zuil is dat en waar dient deze voor?Buiten – zelfstandig & individueel

Een stadhuis is niet zomaar een gebouw; het is de plek waar niemand minder dan de burgemeester en de wethouders van de stad werken, waar de gemeenteraad samenkomt en vergadert. De plek dus waar belangrijke beslissingen worden genomen die alle Stadjers aangaan. Het Groningse Stadhuis is – net als elk ander stadhuis – een gebouw met een belangrijke functie en dat mag - of moet - het ook uitstralen.

Bekijk het Stadhuis van alle kanten en bekijk dan ook hoe het gebouw in zijn omgeving staat. Kun je aan het gebouw, zijn omgeving en de manier waarop het in die omgeving staat het belang van de functie van het gebouw zien? En zo ja, aan welke elementen kun je dat zien? Benoem ze allemaal. En komt die belangrijkheid aan de ene kant van het gebouw beter of anders tot zijn recht dan aan de andere kant? Waar komt dat door?

Tip – zelfstandig & individueel

Bekijk – nu je hier toch bent – de gedenkplaat achter het Stadhuis. Op de gedenkplaat staat ‘Toen rees uit oorlog en vuur het helder kristal van de vrede.’ Deze tekst gaat over de hevige strijd tijdens de bevrijding van de stad Groningen door Canadese soldaten. Op 13 april 1945 trokken zij de stad Groningen binnen. De gevechten om de Grote Markt verliepen rampzalig. Terwijl de Duitsers vanuit gebouwen aan de noord- en oostwand van de Grote Markt schoten, deden de Canadezen datzelfde vanuit de zuidkant van de markt.

Loop naar de Grote Markt en bedenk vanaf welke plek de Canadezen schoten. In welke richting schoten zij? En waar zaten de Duitsers en in welke richting schoten zij? Bekijk vervolgens de gebouwen die nu nog op de Grote Markt staan. Waar staan de echt oude gebouwen? En waar de minder oude? Wie hadden dus de beste wapens, de Duitsers of het Canadezen?

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer