Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van maker onbekend

Ceres

Akerkhof 1

De Clocke

Tussen Beide Markten 6

afdrukken Winter

Kunst
toon vergroting Winter
toon vergroting Winter

‘Winter’ wordt verbeeld door een vrouwenfiguur met een wandelstok. De ‘Herfst’ wordt voorgesteld door een mannenfiguur, geflankeerd door een rank druiven. In zijn rechterhand heeft hij een druivenmes. ‘Zomer’ is het beeld van een man met een stok, een sikkel en een korenschoof. Het vierde beeld ‘Lente’ is een kopie van ‘Winter’, met als voornaamste verschil dat de wandelstok ontbreekt.

De reden dat het beeld ‘Lente’ een vrijwel exacte kopie is van het beeld ‘Winter’ ligt in het feit dat de beeldengroep in de jaren zeventig van de twintigste eeuw is gestolen. ‘Zomer’, ‘Herfst’ en ‘Winter’ werden gelukkig weer teruggevonden, maar ‘Lente’ bleef spoorloos. Omdat het ontwerp van ‘Lente’ en ‘Winter’ veel gelijkenissen vertoonde, werd omstreeks 1990 besloten tot het vervaardigen van een kopie.

De vier gietijzeren beelden staan in nissen op de balkons van het voormalige theehuis. In het verleden was dit pand eigendom van de rijke industrieel W.A. Scholten. Hij kocht in 1864 voor ruim tien mille enige onroerende goederen, waaronder een ‘aangenaam buitenverblijf naby den aan te leggen spoorweg’. Hoe ‘aangenaam’ de aankoop voor Scholten was, bleek al na twee jaar. Voor bijna dezelfde prijs verkocht hij toen namelijk een deel van de grond door aan de spoorwegen. Het buitenverblijf liet hij vervolgens afbreken om in 1869 op dezelfde plek een tuinkoepel te laten verrijzen. Deze tuinkoepel heeft de tand des tijds goed doorstaan; hij staat er nu nog steeds.

W.A. Scholten gaf ook de opdracht tot het maken van de beelden, die uit 1868-1869 dateren. De oorspronkelijke ontwerpen werden vervaardigd in de Parijse ijzergieterij Société du Val d’Oise. Het nieuwe exemplaar van ‘Lente’ uit 1990 is afkomstig van de Gieterij Borcherts in Sappemeer.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Herfst

Herfst

Hereweg 20 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
Afbeelding Lente

Lente

Hereweg 20 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
Afbeelding Mercurius

Mercurius

Hereweg 20 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
Afbeelding Tuinkoepel Hereweg

Tuinkoepel Hereweg

Hereweg 20 | tuinkoepel | 1867

Architectuur
Afbeelding Zomer

Zomer

Hereweg 20 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer