Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Klaas van Dijk

Haan

Praediniussingel

Lezende pinguïn

Semmelweisstraat 8

Olifant

De Sanstraat

afdrukken Kunst, Arbeid, Het gezin, De dans

Kunst
toon vergroting Kunst, Arbeid, Het gezin, De dans
toon vergroting Kunst, Arbeid, Het gezin, De dans
toon vergroting Kunst, Arbeid, Het gezin, De dans

Het winkelcentrum aan de Jacob van Ruysdaelstraat in de wijk Kostverloren is een fraai voorbeeld van de zogenoemde wederopbouwarchitectuur uit de jaren vijftig van de twintigste eeuw. De winkels zijn in opdracht van woningbouwvereniging Gruno gerealiseerd naar een ontwerp van de Groninger architect K.G. Olsmeyer. De zijgevels van de blokken zijn opgemetseld van rode baksteen en bevatten muurschilderingen met gestileerde voorstellingen van een vader en moeder met kind en hond, twee mannen met schop, twee dansende vrouwen en vliegende vogels. Ze symboliseren respectievelijk het gezin, de arbeid, de dans en de kunst.

De maker van het kunstwerk, Klaas van Dijk, kreeg zijn opleiding van de bekende Groningse beeldhouwer Willem Valk. In de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw was hij lid van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg. Hoewel Nederland zijn thuisbasis was, werkte hij ook in Frankrijk en de Verenigde Staten. In 1977 ontving hij in Groningen de culturele Egbertsprijs, onder meer voor zijn verdiensten voor De Ploeg. Van Dijk zette zich namelijk onvermoeibaar in om ervoor te zorgen dat jonge kunstenaars zich gingen aansluiten bij deze vereniging.

Kenmerken

Realisatie

  • Het kunstwerk werd in 1957 vervaardigd in opdracht van woningbouwvereniging Gruno. Op initiatief van enkele buurtbewoners en met financiële steun van onder meer de gemeente Groningen en woningcorporatie Nijestee, kregen de monumentale muurschilderingen in 2008 een avondverlichting.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Winkelcentrum Kostverloren

Winkelcentrum Kostverloren

Jacob van Ruysdaelstraat 2-30 | winkelcentrum

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer