Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Bastiaan de Groot

De Bank

Hoornsepad

De Ontmoeting

Hoornsepad

De Vuistbijl

Hoornsepad

afdrukken Geknielde vrouw

Kunst
toon vergroting Geknielde vrouw

Op een marmeren sokkel ligt een naakte vrouw op haar knieën. Met haar handen voor haar gezicht houdt ze haar gemoedstoestand verborgen. Is ze blij, of verdrietig? Haar lichaamshouding straalt eerder het laatste uit.

Het beeld is vervaardigd uit Belgisch hardsteen, dat de eigenschap heeft dat er zogenoemde brandscheuren in kunnen ontstaan. Ook met dit beeld is dat het geval, “maar indertijd sloeg ik daar bij het uithakken nog geen acht op”, aldus de kunstenaar.

Tot aan het einde van de jaren zeventig werkte Bas de Groot vooral figuratief. Eén van zijn meest bekende werken uit die periode is Zwangere Annet dat geplaatst is in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Sinds ongeveer 1980 zijn De Groots beelden veelal abstract van karakter. Hij is gespecialiseerd in het houwen in natuursteen, voornamelijk marmer en graniet, dat hij met zijn eigen vrachtwagen uit Portugal en Zweden importeert.

Kenmerken

Realisatie

  • Bas de Groot vervaardigde de Geknielde vrouw omstreeks 1976, in het kader van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR). In 2007 kreeg het beeld een plek op het Savornin Lohmanplein.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer