Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Zonder titel

Kunst
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel
toon vergroting Zonder titel

De Gerrit Krol-brug is een draaibrug in de stad Groningen, gelegen over het Van Starkenborghkanaal. Tot 2005 stond de brug bekend als de Korrebrug of de Korrewegbrug, vanwege zijn ligging aan het einde van de Korreweg.

Toen bekend werd dat de schrijver Gerrit Krol (1934), die opgroeide aan de Korreweg, weer aan deze straat kwam wonen, besloot de gemeente Groningen de brug om te dopen tot Gerrit Krol-brug. Het grafisch ontwerp van de naam en plaquette is van Harry Fierkens. De schrijver zelf onthulde op 8 juli 2005 het eerbetoon aan het brugwachtershuisje met daarop de openingszin uit zijn biografisch getinte roman De oudste jongen (1998).

In het literaire werk van Gerrit Krol speelt de stad Groningen – en met name de buurt van zijn jeugd – een belangrijke rol. Zo schrijft hij, eveneens in De oudste jongen, over het Van Starkenborghkanaal: ‘Het was een scherp kanaal, vond ik, prachtig uitgesneden op de kaart. (..) Ik deed veel met dat kanaal. Ik fietste er heen, verkende het, (..) ik lag aan de waterkant te kijken naar de doodenkele tanker die voorbijvoer; soms zwom ik erin. (..) Niemand schilderde het Nieuwe Kanaal. Alleen ik. Met een liniaal.’

Als werknemer van Shell en later van de NAM, bereisde Gerrit Krol grote delen van de wereld. In 2005 maakte hij de cirkel rond door weer aan de Korreweg te gaan wonen. Zoals Krol het zelf formuleert: “Terug naar de oorsprong. De stad, c’est moi.”

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer