Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Wladimir de Vries

Amazone

Woldweg

De Olifant

P C Hooftlaan

afdrukken Indische antilope

Kunst
toon vergroting Indische antilope
toon vergroting Indische antilope
toon vergroting Indische antilope

De Indische antilope, een bronzen contour met hierin metselwerk van twee soorten bakstenen, siert het Giga-complex bij het voormalig voetbalstadion Oosterpark.

De Groninger beeldhouwer Wladimir de Vries maakte het kunstwerk in 1957 voor de nieuwbouw van de Provinciale Gezondheidsdienst voor Dieren aan de Zaagmuldersweg 1. In 2012 is dit pand gesloopt voor nieuwbouw. Kunstwerkgroep Oosterpark Nooit Saai (ONS) zette zich in voor het behoud van dit kunstwerk in de wijk. Zij vond woningcorporatie Nijestee bereid om de Indische antilope op te nemen in het Giga-complex. In oktober 2012 is het kunstwerk geïntegreerd in de nieuwbouw.

Van Wladimir de Vries staan in de stad tien beelden; allemaal vrouwen of dieren. De meest bekende zijn Landbouw en Veeteelt, oftewel Blote Bet op de Herebrug; Het Veulen aan de Radesingel en De Wisent in het Noorderplantsoen. Zijn werken – alle figuratief van aard – zijn gerealiseerd in de periode van ongeveer 1950 tot 1980. Dat was juist de tijd waarin een overheersende voorkeur voor abstracte kunst begon te ontstaan. Maar De Vries bleef in zijn oorspronkelijke, traditionele stijl werken. Zijn eigenzinnigheid kenmerkt ook de beelden waaruit trots spreekt: de fiere houding van Blote Bet, het triomfantelijk trompetten van De Olifant.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding GIGA

GIGA

Paradijsvogelstraat | appartementencomplex | 2013

Architectuur
Afbeelding Zonder titel

Zonder titel

Kraanvogelstraat 70 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer