Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Anno Smith

De Industrie

Reddingiusweg

afdrukken Alkmaarse Kaasdragers

Kunst
toon vergroting Alkmaarse Kaasdragers
toon vergroting Alkmaarse Kaasdragers

De Alkmaarse kaasdragers’, een tableau aan de gevel van het voormalige kaaspakhuis Anema aan de Westerkade, is één van Anno Smiths bekendste werken. Het dateert uit de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog. In 2003 was het werk opeens 'verdwenen'. De bouwwerkzaamheden aan de Westerhaven hadden de tegels van de achterwand los getrild waarna de eigenaar van het pand het werk weg heeft laten halen. In 2008 is het tableau geheel gerestaureerd teruggeplaatst.

De keramist Anno Smith maakte in de na-oorlogse periode voor de stad Groningen vele honderden portiekdecoraties en geveltableaus, bedoeld voor onder meer wooncomplexen, scholen, winkels en fabrieken. Niet voor niets noemen keramiekkenners Anno Smith dan ook 'de grootste versierder'.

Smith gaf vooral alledaagse voorwerpen en taferelen weer: vissen, bloemen, spelende kinderen en werkende ambachtslieden. Door de eenvormigheid van de naoorlogse bouwstijl kreeg op deze manier toch elk portiek en elk gebouw een eigen identiteit. Herkenbaarheid is dus niet toevallig een belangrijk kenmerk van Smiths werk. Zijn opdrachtgevers wilden verder vrolijke voorstellingen die voor de bewoners begrijpelijk moesten zijn.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer