Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken De Ring van Vinkhuizen

Kunst
toon vergroting De Ring van Vinkhuizen
toon vergroting De Ring van Vinkhuizen
toon vergroting De Ring van Vinkhuizen

De Ring van Vinkhuizen is een klein soort colosseum van tien meter lang en drie meter hoog, gemaakt van vangrails. Het kunstwerk is niet alleen om naar te kijken, maar mensen mogen er ook in gaan zitten. Tussen de vangrails zit ruimte, zodat je naar binnen én naar buiten kunt kijken.

Jean Bernard Koeman over zijn werk: "Door het materiaal en de aard van het gebouw kan men zich binnenin veiliger voelen dan ooit, want wat is sterker dan een gesloten vorm die voorbereid is op een botsing met een tientonner?"

De kunstenaar bewerkte de vangrails niet, ze werden alleen in vorm gewalst. Met het materiaal van de snelweg heeft Koeman een plek van rust en ontmoeting gemaakt. De Ring van Vinkhuizen kan, zo zegt de kunstenaar, gebruikt worden als uitgaansplek voor een zwoele zomeravond of als uitkijkpost om de buurt te overzien. Mensen vinden hier een zitplaats als in een stadion, colosseum of arena. Maar het gebouw biedt ook mogelijkheden voor vergaderingen en allerlei andere buurtactiviteiten.

De Ring van Vinkhuizen is de laatste van drie kunstopdrachten die in het kader van de wijkvernieuwing in Vinkhuizen werden verstrekt door het CBK Groningen, in samenwerking met de dienst Ruimtelijke Ordening en woningcorporatie Nijestee. Het eerste project was Duizend Deuren van Ida van der Lee. Het tweede kunstwerk was Soft Spot van Ram Katzir.

Opvallend is dat Jean Bernard Koeman dit kunstwerk niet speciaal voor Vinkhuizen maakte. Zo stond het in 2000 tijdelijk in Brussel en in 2002 in Den Haag. In 2006 kreeg het uiteindelijk een vaste plek in het Diamantpark in Vinkhuizen.

Kenmerken

Realisatie

  • Naar aanleiding van de wijkvernieuwing realiseerde het CBK Groningen een kunstopdracht. In Vinkhuizen zijn woningen gesloopt, vervangen of samengevoegd en er zijn nieuwe huizen gebouwd. Ook is er meer groen bij gekomen en nieuwe voorzieningen zoals een Vensterschool en woningen voor ouderen. Daarnaast heeft het winkelcentrum een grondige facelift gekregen. Dit alles had een enorme invloed op de samenstelling van de wijk en het leven van de bewoners.

    Aan 3 kunstenaars werd gevraagd met hun kunstwerk aan te sluiten bij de ruimtelijke en /of sociale aspecten van de wijkvernieuwing en de buurtbewoners te betrekken in het eindresultaat. Een kunstcommissie met buurtbewoners, stedenbouwkundigen en kunstdeskundigen begeleidde de kunstopdracht.

    Het eerste project was Duizend Deuren van Ida van der Lee, een theatrale licht en geluidsshow die op 22 maart 2003 werd uitgevoerd voor een 500-koppig publiek in een sloopflat aan de Spinelstraat. Het tweede kunstwerk was Soft Spot van Ram Katzir, een kleurige windroos, gerealiseerd in 2003 op Buurtplein 5 aan de Goudlaan. Helaas werd dit werk in de oudejaarsnacht van 2006 door brand verwoest. Het laatste project was De Ring van Vinkhuizen van kunstenaar Jean Bernard Koeman, in 2006 geplaatst in het Diamantpark.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer