Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Passage

Kunst
toon vergroting Passage
toon vergroting Passage
toon vergroting Passage

Passage is een overdekte doorloop (‘droogloop’) op het grote plein bij de Vensterschool Koorenspoor. Het bestaat uit een smalle, 145 meter lange houten overkapping die een verbindingsroute vormt tussen de verschillende gebouwen van de Vensterschool. Op 49 plaatsen wordt het hout onderbroken door een gekleurde glasplaat waarop een deel van de wereldkaart te herkennen is. Als er zonlicht op het glas valt, worden de landen in allerlei kleuren op de grond geprojecteerd. Kinderen komen zo op een speelse manier in aanraking met kunst; ze kunnen de speling van het licht ervaren en als ze omhoog kijken zien ze kleurige landen – of alleen maar kleurvlekken – waar de zon, wolken, regen of vogels doorheen ‘spelen’.

Het schoolplein en Passage gaan niet alleen over kunst, maar ook over grenzen. Het plein is een open gebied, maar met duidelijk afgebakende ruimtes voor verschillende leeftijdsgroepen. De ‘droogloop’ is zo bezien een ruimte op de grens van twee werelden: enerzijds een beschut loop- en speelgebied, anderzijds een gang of route naar de buitenwereld

Kenmerken

Realisatie

  • De Vensterschool is een samenwerking tussen diverse instellingen uit de wijken De Hoogte, de Indische Buurt, Selwerderwijk-Zuid en de Korrewegwijk. Het nieuwe gedeelte, dat uit drie gebouwen bestaat en aan de bestaande school is toegevoegd, is een creatie van architectenbureau DAAD uit Beilen. Het omringende Molukkenplantsoen is bij het ontwerp betrokken, waardoor er veel ruimte tot spelen is.

    In samenwerking met de Vensterschool en het architectenbureau schreef het CBK Groningen een kunstopdracht uit, waarbij de intensivering van de erfachtige omgeving van de Vensterschool en de belevingswereld van kinderen in de basisschoolleeftijd de uitgangspunten vormden.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Vensterschool Koorenspoor

Vensterschool Koorenspoor

Molukkenstraat 1-3 | schoolgebouw

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer